Perussuomalaiset esittelivät oman vaihtoehtonsa ryhmäpuheenvuorossaan, kun eduskunta käsitteli valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019—2022.

– Eduskuntakauden alussa hallitus, jossa perussuomalaiset olivat mukana, linjasi tavoitteekseen uudistuvan Suomen, jossa jokaisesta kanssaihmisestä pidetään huolta. Näihin tavoitteisiin perussuomalaiset uskoi ja sitoutui, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa.

– Edellisten hallituksen jäljiltä Suomen taloudella meni huonosti. Lähdettiin laittamaan työttömyyttä ja taloutta kuntoon ja suomalaisille sanottiin, että nyt ihmisten pitää osallistua talkoisiin. Luvattiin, että ihmisiä muistetaan, kun ajat paranevat. Ajat paranivat, mutta leikattuja rahoja ja parannuksia ei tulekaan.

Hyvinvointia ilman lisävelkaa

Meri muistutti, että perussuomalaiset heitettiin ulos hallituksesta.

– Muutamia viikkoja sitten ministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi, ettei perussuomalaisia voinut riittävästi paimentaa. Ei voikaan ja olisimme pitäneet lupaukset leikkausten palautuksesta.

Meri kertoi, että perussuomalaisten oma vaihtoehto tarjoaa työtä, onnellisuutta ja isänmaallista politiikkaa.

– Esitämme ratkaisuja, jotka tuottavat hyvinvointia jokaiselle suomalaiselle – ei vain harvoille. Vaihtoehdossamme yhteiset verovarat jaetaan oikeudenmukaisesti. Kerryttäisimme verovaroja yhteiseen kakkuun jaettavaksi entistä enemmän työn ja yrittämisen kautta. Ehdotustemme talouspuoli on tasapainossa, emme ehdota lisää velkaa.

– Hallitus sanoo, ettei jakovaraa oikein ole, mutta tuoreiden tietojen mukaan sote-uudistus syö kokeiluineen pelkästään tällä hallituskaudella 700 miljoonaa.

Työtä ja yrittäjyyttä

Perussuomalaiset parantaisivat työllisyyttä ja yksinyrittäjien asemaa luomalla niin sanotun työtilimallin. Yrittäjän aika säästyisi paperin pyörittämisen sijaan varsinaiseen työhön.

– Esitämme myös arvonlisäverovelvollisuuden alarajan tuntuvaa korotusta sekä siirtymistä kohti Viron yritysveromallia, joka kannustaa investointeihin ja työllistämiseen.

– Esitämme yrittäjän sosiaaliturvan parantamista sekä oikeudenmukaisia työllisyystoimenpiteitä, joissa työttömille tarjotaan kepin sijasta apua työllistymiseen. Näihin panostaisimme 200 miljoonaa euroa, Meri listasi.

Työnteon tulee tuntua myös kukkarossa

Perussuomalaiset haluavat pysäyttää eriarvoisuuden kasvun ja lisätä pieni- ja keskituloisten ostovoimaa korottamalla työtulovähennystä ja lieventämällä tuloverotusta.

– Työnteon tulee tuntua myös kukkarossa. Samalla korjaisimme eläkeläisten verotuksen työntekijöiden verotuksen tasolle ja peruuttaisimme kel-indeksien jäädytyksen.

– Monet vanhuksemme ovat todellisessa pulassa ja siksi poistaisimme pienituloisilta lääkkeiden 50 euron omavastuun ja säätäisimme omaishoidon tuen verottomaksi. Kenenkään ei tule joutua valitsemaan lääkkeiden ja ruuan väliltä, Meri painotti.

Perussuomalaiset panostaisivat oikeudenmukaisuuteen myös 200 miljoonaa euroa.

Isänmaan etu edellä

Hallituksella oli aiemmin turvapaikkapolitiikka, jossa vetovoimatekijöitä haluttiin karsia ja laiton maassaolo saattaa kuriin.

– Toimenpiteet ovat jääneet kesken. Niiden avulla olisi saatavissa ainakin 200 miljoonan vuotuiset säästöt, Meri laski.

– EU-politiikassa perussuomalaiset asettaisi kansallisen edun etusijalle. Meidän on varmistettava kansallinen itsemääräämisoikeus. Liittovaltiokehitys sekä talous- ja rahaliiton syventäminen on pysäytettävä.

Perussuomalaiset lopettaisivat myös kansallisomaisuuden myynnin.

– Esimerkiksi Finnair ja VR tulee säilyttää kotimaisessa omistuksessa.

– Haluamme laskea energiaveron EU:n minimitasolle, jossa etusijalla on huoltovarmuus ja kotimainen teollisuus. Sanomme kyllä kotimaiselle bioenergialle, mutta ei tuulivoimatuille. Näillä toimenpiteillä säästämme 200 miljoonaa euroa, Meri totesi.

Onnellisuus on hyvinvointia

Onnellisuuden ja hyvinvoinnin edistämisessä perussuomalaiset panostaisivat 200 miljoonaa euroa ihmisten aitoon hyvinvointiin.

Tämä pitää sisällään muun muassa lapsiperheiden verovähennyksen palauttamisen, parannuksia mielenterveys- ja päihdepotilaiden palveluihin, asunnottomuuden poiston, asumiskustannusten halpuutuksen ja sisäilmaongelmien ratkaisut sekä niin sanotun Lex-Ronkaisen, eli vakuutuslääkäritoiminnan uudistamisen.

– Panostaisimme ammatilliseen koulutukseen erityisesti oppisopimuskoulutuksen muodossa ja puuttuisimme koulukiusaamiseen.

Kasvavasta hyvinvoinnista ja vakuutusyhtiöiden vastuiden kasvattamisesta valtio säästää noin 200 miljoonaa euroa.

– Suomi on tutkimusten mukaan maailman onnellisin maa. Kysymme hallitukselta, että kuuluuko onni kaikille suomalaisille?

SUOMEN UUTISET