

Heikki Saukkomaa
Perussuomalaisten ja keskustan välikysymys: Hallitus on epäonnistunut ja toimintakyvytön
Hallitus on epäonnistunut talouspolitiikassaan täydellisesti ja sen toimintakyky on halvaantunut täysin. Tähän voi tiivistää perussuomalaisten ja keskustan yhteisen välikysymyksen sanoman.
– Hallitus on itse asettanut itselleen tavoitteita, jolloin pääministerinä toimi Jyrki Katainen (kok.). Työllisyysasteen nosto, työttömyyden alentaminen, valtion velkaantumisen taittaminen ja luottoluokitusten säilyttäminen. Yhtään näistä ei ole kyetty säilyttämään, perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström perusteli yhteistä välikysymystä.
“Kun Katainen lähti, hallituksen olisi pitänyt erota.”
Välikysymyksen tekijät eivät sievistele tavoitteitaan: he pyrkivät kaatamaan hallituksen.
– Perussuomalaiset ovat valmiit vaaleihin vaikka huomenna. Olemme tietoisia tulevalle hallitukselle tulevasta raskaasta taakasta – mutta jokainen päivä vie Suomea syvemmälle suohon, Lindström sanoi.
Keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikainen painotti myös isänmaan etua: keskusta haluaa keskittyä Suomen suunnan kääntöön ja kasvun luomiseen, kun kokoomus on ilmoittanut jo suuntautuvansa vaaleja kohti.
Ulkoinen luottamus hallitukseen on mennyt
Lindström perustelee välikysymystä myös sillä, että hallituksen ulkoinen luottamus on mennyt.
– Kun Standard&Poors otti yhden A:n pois, se on merkki siitä, että ulkoinen luottamus hallituksen kykyyn nostaa maa suosta rakoilee. Kilpailukykymme ei ole vahvassa eurossa vahvalla pohjalla. Olemme todella suurissa ongelmissa.
Hallitus on toimintakyvytön, eikä se pysty nostamaan meitä tästä suosta, Lindström moittii. Standard&Poorsin esimerkki huolettaa sikäli, että muut luokittajat voivat seurata sen esimerkkiä ja se haittaisi jo tavallisten ihmisten elämää nostamalla korkoja merkittävästi.
Kataisen olisi pitänyt järjestää uudet vaalit
– Olemme isänmaan asialla. Kun Katainen lähti, hallituksen olisi pitänyt erota. Nyt se on toimintakyvytön rampa ankka, joka yrittää kompastella maalilin saakka – ja kun se ei yksin siihen pysty, pyytää se oppositiota tukemaan. Me emme keskustan kanssa sitä halua, vaan Isänmaan etu on mahdollisimman pikaiset vaalit, joiden jälkeen saamme toimintakykyisen hallituksen, joka pystyy tarttumaan toimeen ja tekemään päätöksiä, Lindström sanoi.
Tiilikainen ei pidä luottoluokituksen laskua yllätyksenä. Hallituksen pitäisi olla vastuullinen toimija, joka tekee päätöksiä.
– Nyt aika menee keskinäiseen nokitteluun milloin mistäkin asiasta, Tiilikainen muistutti.
Luottoluokituksen laskua perusteltiin hallituksen kyvyttömyydellä tehdä päätöksiä ja synkillä tulevaisuuden näkymillä. Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) sanoi, ettei tämä johdu Suomen talouspolitiikasta ja pääministeri Alexander Stubb oli sanonut, ettei tämä hallitus enää mitään päätä, kunhan toimeenpanee.
– Mutta pääministeri päätti kuitenkin tilata selvityksen. Tässä täytyy huomata, että luottoluokittaja ei moittinut Suomea selvitysten puutteesta, vaan päätösten puutteesta, Tiilikainen kiteytti.
Tiilikaisen mukaan hallituksella ei olisi varaa takellella rakenneuudistuksissaan. Eläkepäätöksistä hän kehuu työmarkkinajärjestöjä, sote-väännön edistyminen huolettaa.
Soten on jatkuttava
Lindström toivoo, ettei sote-vääntö hyydy huolestuttavista uutisista huolimatta.
– Siinä on ollut ideologista vääntöä koko ajan, yksityistäminen on kivenä kengässä. Toivon, ettei tämä älyttömän tärkeä hanke siihen kompastuisi, koska se on kestävyysvajeen kannalta olennaisen tärkeä asia saada maaliin. Eikä työ ole valmis vielä esityksen tuloon – silloinhan työ vasta alkaa ja kestää vuosia, Lindström sanoi.
– Laaja parlamentaarinen sitoutuminen osoittaa vastuullisuutta, jota vaikeassa asiassa pitää löytyä. Meidän mielestä myös pääministeripuolueen pitäisi osoittaa vastuullisuutta tässä kysymyksessä, Tiilikainen kehotti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Slunga-Poutsalo: “Olemme varoittaneet taloustilanteesta jo pitkän aikaa”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.