

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaisten Vallin vastaa kuuden tunnin työpäivästä haaveilevalle demariministerille: ”Populistinen ehdotus, joka romuttaisi työn tuottavuuden”
– Työnantajan näkökulmasta ministeri Sanna Marinin esitys kuulostaa oudolta. Jos yritys tarvitsee työntekijän kahdeksaksi tunniksi päivässä, vaikka sitten asiakaspalvelutyöhön, niin ei sellaista henkilöä voi palkata, joka suostuu työskentelemään kaksi tuntia vähemmän, kansanedustaja Veikko Vallin sanoo.
Sdp:n liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin esitti äskettäin siirtymistä kuuden tunnin työpäivään ja toivoi demarien ryhtyvän edistämään työaikauudistusta tulevaisuudessa. Demareiden puoluetoimiston työntekijät tekevät kesäaikaan lyhyempää työpäivää – täydellä palkalla.
Perussuomalaisten yrittäjätaustainen kansanedustaja Veikko Vallin suhtautuu Marinin puheisiin epäilevästi.
– Yrittäjän ja työnantajan näkökulmasta Marinin esitys kuulostaa, sanoisinko, melko oudolta. Jos yritys tarvitsee työntekijän kahdeksaksi tunniksi päivässä, vaikka sitten asiakaspalvelutyöhön, niin ei sellaista henkilöä voi palkata, joka suostuu työskentelemään kaksi tuntia vähemmän.
– Ehdotus on nähdäkseni populismia, jolla demarit kosiskelevat äänestäjiä. Olisihan se varmasti monen mielestä mukavaa saada sama palkka vähemmällä työllä, mutta ei se vain mene niin eikä toimi oikeassa elämässä, paitsi ehkä joissakin hyvin harvoissa työtehtävissä, Vallin sanoo.
Yrittäjien turha haaveilla lyhyestä työpäivästä
Vallin sanoo, että kuuden tunnin työpäivä tarkoittaisi todennäköisesti työn tuottavuuden romahdusta.
– Useimmilla aloilla tarvitaan kahdeksan tunnin työpäiviä. Mietitään nyt vaikka rakennusalaa. Mitä siitä tulisi, jos rakennuksilta lähdettäisiin pois kuuden tunnin jälkeen? Kuka tulee tekemään loput työt? Vallin kysyy.
Hän sanoo, että yrittäjien tai muuten itsensä työllistävien on yleensä turha haaveilla lyhyestä työpäivästä.
– Yrittäjät ovat tottuneet tekemään pitkiä päiviä. Jos omaa työaikaa lyhentäisi, niin yrityksen tulos heikkenisi siinä samalla. Ja tuskinpa yritysten asiakkaat siitä ilahtuisivat, jos työmaalta lähtisi pois heti, kun kuusi tuntia on tullut täyteen.
Mahdollista vain harvoissa tehtävissä
Vallin ei kuitenkaan tyrmää Marinin ehdotusta kokonaan, tosin sillä edellytyksellä, että työpaikoilla olisi edelleen mahdollista tehdä myös kahdeksan tunnin päiviä.
– Yksityisellä sektorilla joku työ voi hyvinkin olla sellaista, että päivässä työn tekemiseen riittää se kuusi tuntia. Siinä mentäisiin varmaan sitten lähemmäs vapaampaa paikallista sopimista. Lähtökohtaisesti kuitenkin melko harvalla alalla on mahdollista maksaa kuuden tunnin työstä kahdeksan tunnin palkka.
Työpäivän pituus voisi joillain aloilla vaihdella, riippuen työn kuvasta.
– Mutta olisihan se hassua, että ensin joku tekee työtä kuusi tuntia, lopettaa siihen ja sen jälkeen toinen henkilö tulee tekemään vielä kaksi tuntia. Menisi aika hankalaksi. Itse ainakin työnantajana mieluummin palkkaisin niitä, jotka suostuvat työskentelemään suoraan kahdeksan tuntia päivässä.
Kustannukset nousisivat valtavasti
Vallin arvioi, että kuuden tunnin työpäivä olisi omiaan sekoittamaan käytännön asioita monissa julkisen sektorin tehtävissä.
– Jo nyt meillä on hankaluuksia muun muassa täyttää suositukset koskien vanhustenhuollon hoitajamitoituksia. Kuinka sekavaksi se sitten menisi, jos hoiva-alalla tehtäisiin vain kuuden tunnin päiviä? Luulenpa, että myös kustannukset nousisivat valtavasti jos kuuden tunnin työsuorituksesta pitäisi maksaa kahdeksan tunnin palkka. Eli Marinin ehdotus tuskin tulisi toimimaan kaikilla aloilla.
Vallin toteaa vielä, ettei hän pidä kahdeksan tunnin työpäivää ylivoimaisena suorituksena kenellekään.
– Meillä on kuitenkin pitkät lomat, ja monessa työtehtävässä myös viikonloput ovat vapaat.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Wihosen mukaan yrittäjyys on on koko kansakunnan elinehto: ”Tulevaisuudessa yhä useampi meistä on yrittäjä, eikä siinä ole mitään pahaa”

Perussuomalaisten Immonen ja Puisto: Ulkomainen halpatyövoima ei ratkaise kohtaanto-ongelmaa

Työntekijät taistelevat Postin työehtoshoppailua vastaan – asiaa vaikea saada julkisuuteen, koska lehtitaloilla on ”oma lehmä ojassa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää