Perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin haluaa helpottaa yritystoimintaa kaikenkokoisissa yrityksissä. Pienyrityksissä hän korottaisi arvonlisäveron rajaa. – Rajaa nostamalla pienyrittäjän olisi helpompaa työllistää itsensä. Korkea verotus osaltaan aiheuttaa harmaata taloutta, Vallin sanoo.

Pirkanmaan vaalipiiristä eduskuntaan noussut Veikko Vallin on äskettäin palannut Suomeen kesäasunnoltaan Madeiralta. Yrittäjätaustainen Vallin sanoo, ettei varsinaisesti edes osaa lomailla, vaan hänelle on normaalia, että jokaiseen päivään kuuluu tietty määrä tehtäviä.

– Se on varmaan monelle yrittäjälle tuttu piirre. Minulla vain on tapana, että jos on joku projekti päällä, edistän sitä ja teen asioita valmiiksi riippumatta siitä missä olen, sanoo Vallin, joka käynnisti jo 1990-luvulla liiketoimintaa, josta syntyi menestynyt urheiluravintobrändi FAST. Vallin myi osuutensa bisnekseen kymmenen vuotta sitten.

Tunnetaan ”Tampereen Trumpina”

Vallin tunnetaan kotiseudullaan myös ”Tampereen Trumpina.” Eduskuntavaaleissa Vallin oli ehdolla ensimmäistä kertaa. Ääniä kertyi 4 567, joiden turvin Vallinista tuli yksi neljästä Pirkanmaan perussuomalaisten kansanedustajasta.

– Tiesin, että läpimeno saattaisi olla mahdollista. Realisti kun olen, niin en silti etukäteen koskaan juhli voittoja. Huomasin silti kevään aikana monta kertaa, että perussuomalaiset on nosteessa. Tampereen keskustorilla perussuomalaisten kopeilla oli aina eniten vilskettä. Vieressä oli kokoomuksen koppi, josta ihmeteltiin, miten perussuomalaisten ympärillä on koko ajan niin paljon väkeä.

– Tampereella ilmestyvä Aamulehti hehkutti etukäteen että kokoomukselta menee läpi ainakin neljä kansanedustajaa, kärkiehdokkaiden nimetkin mainiten. Meiltä mainittiin vain istuva kansanedustaja Sami Savio, ja lehdessä todettiin, että muutamalla muullakin saattaa olla mahdollisuudet. Siinä kävi sitten niin, että vähättelystä huolimatta perussuomalaiset sai yhtä paljon edustajia kuin kokoomus, Vallin kertoo.

Suomi voisi ottaa Virosta esimerkkiä

Vallinin kärkiteemoja sekä vaalikampanjassa että nyt kansanedustajana on yrittäjien aseman parantaminen ja laajemminkin yrittämisen helpottaminen.

– Hyvinvointivaltion rahoitus syntyy vain menestyvissä yrityksissä. Suomesta pitäisikin tehdä Euroopan yrittäjäystävällisin valtio, Viro selvästi jo on sellainen tällä hetkellä. Me suomalaiset olemme Euroopan nurkassa, kaukana päämarkkinoilta nyt kun myös Venäjän-kauppa on jäissä.

– Virossa on ymmärretty, että kaukaista sijaintia voidaan kompensoida parantamalla yritysten toimintaedellytyksiä. Virossa teollisuus kannattaa ja siellä osataan markkinoida tuotteita. Viro on Euroopan suurin puutalojen viejä, miksei se ole Suomi? Vallin kysyy.

Kun yritys kasvaa, syntyy työpaikkoja

Vallinin mukaan yrityksille tulisi luoda Suomessa vähintään yhtä hyvä tai jopa parempi toimintaympäristö kuin Virossa on. Virossa osinko on veronalaista tuloa kuten Suomessakin. Sen sijaan yrityksen liikevoitto ei ole veronalaista, vaan voiton voi jättää yhtiöön ja käyttää sen yrityksen toimintaan.

– Yritysvoiton verottomuus tarjoaisi yrittäjälle mahdollisuuden kasvattaa yritystä kassavirralla, joten yrittäjällä ei olisi tarvetta mennä pankkiin. Kun yritys kasvaa, samalla syntyy työpaikkoja. Monelle yrittäjälle, myös minulle aikoinaan oli tärkeää että yritys kasvaa omalla rahalla. Silloin ei tarvita pääomasijoittajia.

Eräät suomalaiset ekonomistit ovat toisinaan väittäneet, että Viron yritysveromalli ei toimisi Suomessa. Vallin huomauttaa, että mediassa haastatellut talousviisaat ovat usein pankkien palveluksessa.

– Nehän sanovat näin sen vuoksi, että ne puhuvat pankkien näkökulmasta. Totta kai pankit haluavat, että yrittäjät tulisivat niiltä hakemaan lainaa.

Yrittäjäriskistä parempi korvaus

Vallin neuvoo katsomaan, millaisia seurauksia verotuksen keventämisellä on ollut Yhdysvaltojen taloudelle. Suurten veroleikkausten osana yritysveroa laskettiin huomattavasti minkä seurauksena Yhdysvaltojen talous on lähtenyt voimakkaaseen kasvuun. Samalla työllisyys on noussut ja valtion verokertymä paisunut

Vallin huomauttaa, että yrittäjäriskistä pitäisi muutenkin saada parempi korvaus.

– Mitä meille jää, jos meillä ei ole vahvaa yrityssektoria. Yrittäjyys on koko hyvinvointivaltion moottori. Silti yrityksen omistajaa verotetaan kaksinkertaisesti, kun yritysvoitto ja osinko ovat molemmat veronalaisia. Se voi syödä monelta motivaatiota. Yrityksen perustamisen jälkeen myös tyypillisesti kuluu pitkä aika ennen kuin yritys alkaa tuottaa omistajalleen mitään.

– Omassa yritystoiminnassani kesti seitsemän vuotta ennen kuin aloin saada osinkoja. Matkan varrelle jäi kolme yhtiökumppania, mutta minä jatkoin yksin koska uskoin yritykseeni. Se kannatti, Vallin sanoo.

Arvonlisäveron raja korkeammaksi

Hän jatkaa, että yritystoimintaa pitäisi helpottaa kaikenkokoisissa yrityksissä. Alle kymmenen tai vain muutaman työntekijän työllistävissä yrityksissä arvonlisäveron tuoma rasitus voi olla monelle liikaa.

– Arvonlisäveron (alv) raja tulisi olla huomattavasti korkeampi. Mikroyrityksissä yrittäjä tekee usein töitä omilla käsillään ja yrityksen toiminta on palveluiden myymistä. Yrittäjä maksaa jo valmiiksi sosiaalimaksut, tuloveron ja vakuutukset, niin kyllä se riittää. Miksi siinä pitäisi olla vielä alv päällä?

– Alv-rajaa nostamalla pienyrittäjän olisi helpompaa työllistää itsensä ja samalla palveluja olisi helpompi ostaa. Korkea verotus osaltaan vain aiheuttaa harmaata taloutta, Vallin sanoo.

Kritiikkiä ministereille sosiaalisessa mediassa

Vallin käyttää päivässä useamman tunnin sosiaalisessa mediassa vastaillen kansalaisten kysymyksiin ja seuraten maailman tapahtumia. Toisinaan Vallin esittää kritiikkiä tai kuittailee hallituksen ministereille.

Elokuun alussa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) esitti Twitterissä, että hallitusohjelmassa on sitouduttu lisäämään poliisien määrää 300:lla.

– Päästätte koko ajan lisää ”enoja” Suomeen. Se kuormittaa poliisia ja tekee Suomesta yhä turvattomamman maan lapsille. Eikö yhtään omatunto kolkuta? Vallin vastasi Ohisalolle.

Eno viittaa Helsingin Laajasalossa sattuneen lapsiin kohdistuneen seksuaalirikosjutun marokkolaiseen pääepäiltyyn.

Yleensä ministerit eivät ole vastanneet Vallinille, kuten tyypillisesti eivät vastaa kenellekään. Monet somekäyttäjät ovat kuitenkin kiitelleet Vallinin esille nostamia epäkohtia.

– Olen saanut kansalaisilta hyvää palautetta siitä, että nostan esille asioita joita jää pimentoon. Pyrin siihen, että haastan keskusteluun tosiasioiden pohjalta. Yleensä tilanne vain jää sillensä, koska päättäjät eivät useinkaan halua keskustella tietyistä asioista.

Kehitysapuun ei riitä jakovaraa

Valtiovarainministeriö on juuri aloittanut valtion seuraavan vuoden talousarvion valmistelun. Kuten muutkin perussuomalaisten kansanedustajat, myös Vallin on eduskunnassa ankarasti arvostellut pääministeri Antti Rinteen Afrikka-politiikkaa jota rahoitetaan verotusta kiristämällä ja osin valtionomaisuuden myynnillä.

– Me perussuomalaiset emme halua lähettää lisää satoja miljoonia euroja suomalaisten veronmaksajien rahoja Afrikkaan. Me haluamme käyttää ne rahat suomalaisten vanhusten ja sairaiden hyvinvoinnin parantamiseen, Vallin sanoi eduskunnan täysistunnossa pitämässään puheessa.

Vallinin mielestä kehitysapuun ei pitäisi lisätä lisätä satoja miljoonia euroa, kuten hallitus nyt aikoo tehdä.

– Sellaista jakovaraa ei yksinkertaisesti ole. Sellaisille valtioille, jotka eivät ota vastaan Suomesta karkotettavia kansalaisiaan, ei pitäisi kehitysapua antaa ollenkaan. Vallin sanoo.

Verotuksen kiristäminen ei auta

Hän toteaa, että hallitus tuskin muutenkaan saa kasaan hankkeisiinsa tarvittavia varoja verotusta kiristämällä.

– Verotuksen kiristäminen ei tarkoita automaattisesti lisää verokertymää valtion kassaan. Tämän sai muun muassa Viro kokea, kun siellä edellinen hallitus korotti alkoholiverotusta: verokertymä romahti. Nyt Viron uusi hallitus on korjaamassa tilanteen.

– Kun kahden maan välillä on raja ja sen rajan toisella puolella verotus on merkittävästi maltillisempaa kuin toisella puolella, niin ilman korkeakoulututkintoakin pystyy päättelemään, kumpaan maahan yritystoimintaa, kaupankäyntiä ja tuottavia työpaikkoja syntyy helpommin, Vallin sanoi eduskunnassa.

SUOMEN UUTISET