Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo keskustelivat tänään Helsingissä Politiikan toimittajat ry:n järjestämässä tilaisuudessa, jossa aiheeksi nousi myös talous ja työllisyys.

Jussi Halla-aho sanoi, että julkista taloutta ja kansantaloutta ei saa voimaan hyvin pelkästään poliitikkojen toimilla.

– Talouden ainoa peruste on se, että meillä on tuottavaa työtä, josta saatavilla verotuloilla voidaan sitten rahoittaa myös yhteiskunnan julkisia toimintoja. Kaiken politiikan pitäisi tähdätä siihen, että yritykset voivat hyvin ja ne työllistävät ihmisiä.

Työtä ja yrittämistä ei saa yliverottaa

Halla-aho korosti, että työn tekemisestä ja yrittämisestä voidaan tehdä kannattamatonta yliverottamalla.

– Vasemmistolaisella politiikalla joutuu helposti sellaiseen kierteeseen, jossa rahoitetaan äänestäjille luvattuja julkisia palveluja ja menonlisäyksiä verottamalla yhä ankarammin tuottavaa työtä ja yrittämistä, mikä sitten vähentää niitä molempia. Tällöin yhä suurempi veropotti joudutaan keräämään yhä pienemmältä maksajajoukolta.

– Pitäisi päätyä päinvastaiseen, positiiviseen kierteeseen, pitäisi pystyä ottamaan myös riskejä ja ajatella verokysymyksiä pitkällä tähtäimellä.

Halla-ahon mukaan työn ja yrittämisen verottamista pitäisi päinvastoin keventää.

– Pitää luottaa siihen, että verotuksen keventämisellä on dynaamisia vaikutuksia ja että se luo uutta työtä jolloin ensinnäkin veropohja laajenee ja toisaalta verotettavaa rahaa tarvitaan vähemmän, koska ei tarvitse lääkitä työttömyyden kustannuksia.

Työllisyysaste ei ole yksistään hyvä indikaattori

Halla-aho sanoi olevansa huolissaan siitä, että pääministeri Sanna Marinin hallitus on ripustautunut 75 prosentin työllisyysastetavoitteeseen.

– Toki on tärkeää, että meillä on korkea työllisyysaste, mutta jos tuijotetaan sitä ainoana indikaattorina, niin hallitukselle syntyy ilmeinen kiusaus nostaa työllisyysastetta keinotekoisesti, kuten palkkatuella tai tuomalla maahan halpatyövoimaa, joka ei tule toimeen palkallaan. Kaiken a ja o on siinä, että ihmisellä on töitä enemmän kuin vain se kaksi tuntia, jolla pääsee papereissa työlliseksi.

Myös Petteri Orpo harmitteli sitä, että työtä ja yrittämistä verotetaan Suomessa liikaa.

– Se on yksi näistä asioista, joka pitäisi rakenteellisesti muuttaa, että Suomessa kannattaa tehdä töitä, yrittää ja että tänne kannattaa investoida.

SUOMEN UUTISET