LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Halla-aho: Kaiken politiikan pitäisi tähdätä siihen, että yritykset voivat hyvin ja ne työllistävät ihmisiä
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo keskustelivat tänään Helsingissä Politiikan toimittajat ry:n järjestämässä tilaisuudessa, jossa aiheeksi nousi myös talous ja työllisyys.
Jussi Halla-aho sanoi, että julkista taloutta ja kansantaloutta ei saa voimaan hyvin pelkästään poliitikkojen toimilla.
– Talouden ainoa peruste on se, että meillä on tuottavaa työtä, josta saatavilla verotuloilla voidaan sitten rahoittaa myös yhteiskunnan julkisia toimintoja. Kaiken politiikan pitäisi tähdätä siihen, että yritykset voivat hyvin ja ne työllistävät ihmisiä.
Työtä ja yrittämistä ei saa yliverottaa
Halla-aho korosti, että työn tekemisestä ja yrittämisestä voidaan tehdä kannattamatonta yliverottamalla.
– Vasemmistolaisella politiikalla joutuu helposti sellaiseen kierteeseen, jossa rahoitetaan äänestäjille luvattuja julkisia palveluja ja menonlisäyksiä verottamalla yhä ankarammin tuottavaa työtä ja yrittämistä, mikä sitten vähentää niitä molempia. Tällöin yhä suurempi veropotti joudutaan keräämään yhä pienemmältä maksajajoukolta.
– Pitäisi päätyä päinvastaiseen, positiiviseen kierteeseen, pitäisi pystyä ottamaan myös riskejä ja ajatella verokysymyksiä pitkällä tähtäimellä.
Halla-ahon mukaan työn ja yrittämisen verottamista pitäisi päinvastoin keventää.
– Pitää luottaa siihen, että verotuksen keventämisellä on dynaamisia vaikutuksia ja että se luo uutta työtä jolloin ensinnäkin veropohja laajenee ja toisaalta verotettavaa rahaa tarvitaan vähemmän, koska ei tarvitse lääkitä työttömyyden kustannuksia.
Työllisyysaste ei ole yksistään hyvä indikaattori
Halla-aho sanoi olevansa huolissaan siitä, että pääministeri Sanna Marinin hallitus on ripustautunut 75 prosentin työllisyysastetavoitteeseen.
– Toki on tärkeää, että meillä on korkea työllisyysaste, mutta jos tuijotetaan sitä ainoana indikaattorina, niin hallitukselle syntyy ilmeinen kiusaus nostaa työllisyysastetta keinotekoisesti, kuten palkkatuella tai tuomalla maahan halpatyövoimaa, joka ei tule toimeen palkallaan. Kaiken a ja o on siinä, että ihmisellä on töitä enemmän kuin vain se kaksi tuntia, jolla pääsee papereissa työlliseksi.
Myös Petteri Orpo harmitteli sitä, että työtä ja yrittämistä verotetaan Suomessa liikaa.
– Se on yksi näistä asioista, joka pitäisi rakenteellisesti muuttaa, että Suomessa kannattaa tehdä töitä, yrittää ja että tänne kannattaa investoida.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Työllisyysaste halpatyövoima Investoinnit Yritykset Palkkatuki Petteri Orpo perussuomalaiset hallitus talous Jussi Halla-aho työllisyys Kokoomus verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Turtiainen: Mitä paremmin pk-yrittäjällä menee, sen paremmin menee meillä kaikilla
Koskenkylä: Arviointineuvoston raportti antaa karmean kuvan Sanna Marinin hallituksen talouspolitiikasta – “Ei tajua riskejä, kasvattaa julkisia menoja surutta”
Vallin haluaa Suomesta yrittäjäystävällisen maan: ”Hyvinvointivaltion rahoitus syntyy menestyvissä yrityksissä”
Ranne: Ilmastopolitiikka vie suomalaisilta työt ja rahat
Halla-aho: Yrityksille on luotava olosuhteet menestyä, jolloin niillä on mahdollisuus ja kyky palkata ihmisiä ja maksaa palkkaa, jolla pystyy elämään
Halla-aho kynnyskysymyksistä: Yritysten ja teollisuuden toimintaa ei saa sabotoida suuruudenhulluilla ilmastotavoitteilla
Reijonen: Maatalouteen löytyy kausityöntekijöitä Suomesta, kun työn tekeminen tehdään kannattavaksi
Tommi on turhaan etsinyt töitä jo kuusi vuotta: ”Suomessa ei ole mitään työvoimapulaa, vaan meillä on pulaa oikeista työpaikoista, joihin pitäisi työllistää suomalaisia”
Halla-aho: ”Jos minä ostan suomalaisia tuotteita, ehkä suomalainen tuottajakin voisi palkata suomalaisia työntekijöitä”
Viikon suosituimmat
Keskisuomalaisen päätoimittaja Yle-pomo Riikka Räisäsestä: Näillä näytöillä joku muu päätoimittaja olisi jo eronnut
Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola arvioi, että Riikka Räisäsen asemassa joku muu päätoimittaja olisi jo joutunut eroamaan tehtävästään.
Poliisi nappasi Helsingin yliopiston kunniatohtorin kiinni kahdesti – ensin Kööpenhaminassa, sitten Tukholmassa
Palestiina-huivin harteilleen kietonut ilmastoaktivisti ja kunniatohtori Greta Thunberg pidätettiin viime viikolla Israelin vastaisen mielenosoituksen aikana Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Thunberg on myös Suomen ja Ruotsin poliisin vanha tuttu.
Halla-aho: Arvelen, että moni muukin kuin persukansa alkaa ymmärtää Ylen prioriteetteja – ”Leikkausvaraa riittää myös tulevaisuudessa”
Samana päivänä kun maltilliset leikkaukset julkistettiin, Yle ilmoitti aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun.
Antikainen: Yle on väärässä – uutiset somaliaksi ja arabiaksi eivät auta sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan
Torstaina 12.9. Yle ilmoitti aloittavansa arabian- ja somalinkieliset uutispalvelut 23.9. Yle perustelee päätöstään sillä, että se auttaa kyseisiä kieliä puhuvia sopeutumaan yhteiskuntaan ja ymmärtämään paremmin suomalaista elämäntapaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä somalian- ja arabiankielisten uutisten lisääminen ei edistä maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.
Purra oudoksuu Ylen valikoivaa tarmokkuutta – Jos väläytetään jopa Pikku Kakkosen tai MM-hiihdon lakkauttamista, miten rahaa ja energiaa riittää somalian- ja arabiankielisiin uutislähetyksiin?
Yle ilmoitti torstaina aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun. Ylen Ykkösaamussa tänään vieraillut puheenjohtaja, valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu Ylen valintoja,
Vihersiirtymän vaikeudet kasaantuvat – akkutehdas kuilun reunalla: ”En ihmettele, jos konkurssi olisi edessä puolen vuoden sisällä”
Kiinalaisautojen esiinmarssi kiristää kilpailua autonvalmistajien välillä. Eurooppalaiset sähköautojen valmistajat leikkaavat tuotantoaan. Vuonna 2025 tuotetaan viisi kertaa kysyntää enemmän akkukennoja. Vihreän siirtymän vauhtisokeus voi käydä kalliiksi sijoittajille ja akkutehtaiden työntekijöille.
Nuorisokoteja myydään rikollisjengeille: ”Todellisuus muistuttaa karmeaa pilaa”
Netin .se-päätteisillä kauppapaikoilla saattaa tulla vastaan otsikko: ”Hyvämaineinen ja erittäin kannattava nuorisokoti myynnissä – luvat kunnossa”. Ostajaksi kelpaa kuka vain – vaikka jengirikollinen. Ruotsin poliisin mukaan useita kuntien ja valtion rahoittamia nuorisokoteja pyörittääkin jo järjestäytynyt rikollisuus.
Päivän Pointti: Elokapina huutelee herkästi omien oikeuksiensa perään, mutta loukkaa samalla tietoisesti muiden liikkumisvapautta
Elokapina-liike vähät välittää muiden ihmisten oikeudesta liikkua kaupunkialueella, koska elokapinalaisten mukaan liikkumisen vapaus saa väistyä elokapinalaisten oikeuksien tieltä. Äskettäin Elokapina on vaatinut syytesuojaa syyttäjälaitokselta.
Työmarkkina-asiaa: Miko Bergbom ja Niko Ohvo ravistelevat syväjähmettynyttä Hakaniemeä – miksi Suomessa ei ole talouskasvua?
Harrisin ja Trumpin suuri vaaliväittely: Valheita, vanhojen kaivelua ja kiertelyä
Nyt se vihdoinkin toteutui: Kamala Harris ja Donald Trump kohtasivat toisensa kasvokkain ensimmäistä kertaa elämässään. Philadelphiassa ilman yleisöä pidetty suuri vaaliväittely tulee jäämään ehdokkaiden ainoaksi kohtaamiseksi. Väittelyn aiheita olivat muun muassa talous, abortti, maahanmuutto, terveydenhuolto, sodat ja ilmastonmuutos.