Joensuulainen kansanedustaja Jussi Wihonen arvioi, että 2020-luvulla suomalainen työelämä on vahvasti menossa yrittäjävetoiseen suuntaan.

Kansandustaja Jussi Wihosen mukaan tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että tulevaisuudessa yhä useampi meistä on yrittäjä, eli jokainen on oma työnantajansa.

– Kehitys kulkee vahvasti siihen suuntaan, että yritykset siirtävät vastuitaan ja ulkoistavat toimintojaan. Kehitys pitäisi kuitenkin nähdä mahdollisuutena: ei siinä ole mitään pahaa, että kansalaiset jatkossa entistä enemmän työllistävät itse itsensä.

– Tämä on osin myös globaali trendi. Yritykset haluavat, että toiminta ja kustannukset ovat paremmin ennakoitavissa. Kun nämä asiat tiedetään, on vastuuta helpompi jakaa, Wihonen sanoo

Työllistämiseen oppia pk-yrityksistä

Wihosen mukaan uudet työpaikat syntyvät yleensä nimenomaan pk-yrityksiin, ja sieltä kannattaisi ottaa oppia, miten työllistetään ihmisiä lisää.

– Yrittäjyys on koko kansakunnan elinehto. Valtion pitäisikin aktiivisemmin buustata uutta yritystoimintaa sen sijaan, että yrittäjille ”annetaan keppiä”.

– Yrityksistä saadaan paras hyöty ulos, kun jututetaan yrittäjiä, kuunnellaan heitä ja tuetaan niitä ratkaisuja, että yritykset myös pystyvät palkkaamaan työntekijöitä.

Palkkatuki arveluttaa

Pääministeri Antti Rinteen johtama hallitus haluaa lisätä palkkatuen käyttöä yrityksissä. Itsekin yrittäjätaustainen Wihonen ei kuitenkaan tuesta innostu.

– Itse en ole koskaan palkannut ketään tuen perusteella, vaan tarkastelen aina sitä, mitä annettavaa uudella työntekijällä on. Luonnollisesti yritykset lähtevät siitä, että työlle ja siten uuden työntekijän palkkaamiselle on aina oltava tarve.

SUOMEN UUTISET