Järkevä taloudellinen ajattelu nojaa aina tosiasioihin.
Jokainen tietää sen omissa menoissaan, tai kuten suomalainen sananlasku sanoo: ”Suu säkkiä myöten”, painottaa perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen.

– Samoin tulevaisuuden oletusten on perustuttava realismille – ei toiveille tai harhaiselle ajattelulle. Merikapteeni ei voi aina olettaa purjehtivansa aurinkoisessa säässä. Jos merikapteeni ei välitä merenkäynnistä tai tuulista, niin on edessä haaksirikko.
Sama pätee tähän meidän uuteen hallitukseemme. Laiva ajaa karille, Jussi Wihonen varoittaa.

Talous jäähtyy, hallitus toivoo parasta

Wihonen mieleistä uusi hallitusohjelma perustuu hurskaille toiveille siitä, että talouskasvu säilyy parissa prosentissa ja että työllisyysaste saavuttaa 75 prosentin tason ”normaalin kansainvälisen ja siitä heijastuvan kotimaisen talouskehityksen” oloissa.

– Kaikki ennusteet näyttävät päinvastaista, talous jäähtyy. Tänään tulleet Suomen Pankin ennusteet vahvistavat tämän.

– Merkillisintä hallitusohjelmassa on se, että keinoja työllisyyden parantamiseksi etsitään kolmikantaisesti yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa, Wihonen ihmettelee.

Suomella luvassa kylmää kyytiä

Esitetty hallitusohjelma nojaa talouskasvuodotuksissaan villiin optimismiin ja tosiasioiden päättäväiseen kieltämiseen.

– Katsokaa mitä tapahtuu maailmalla. Kansainvälinen valuuttarahasto ennustaa kehittyville talouksille 1,8 prosentin kasvua, mutta EU itse ennustaa suuria ongelma tulevaisuudessa – Brexit ja kauppasodat tulevat laskemaan tätä ennustetta.

– Suomelle tämä tulee olemaan tuhoisaa, sillä me elämme viennistä. Hallituksen usko tulopuolen jatkuvuuteen ja keinot sen rahoittamiseen ovat sanalla sanoen vastuuttomia, Wihonen toteaa.

Eikö Caruna-kauppa opettanut mitään?

Se, että lainanottoa vältellään valtionomaisuuden myymisellä, on Wihosen mielestä kauniisti sanottuna järjetöntä.

– Luulisi, että esimerkiksi ulkoministeri Pekka Haavisto muistaisi sen, miten Carunan myynti toi vain hitusen rahaa ja kansalaisille loputtoman sähkönsiirtomaksut.

– Valtion omaisuuden myynti halvalla ja sitten se, että kansalaiset joutuvat maksamaan maltaita ”luonnollisista monopoleista” on kaikkien järjellisten periaatteiden vastaista.

Omaisuus myyntiin, kiristetään verotusta

Wihonen sanoo pelkäävänsä, että ”viiden sentin hallitus” törmäämää arkielämän faktoihin. Aluksi edessä on todellisuuden kieltäminen – aivan kuten 2008, jolloin edellinen suuri lama iski Suomeen.

– Silloin sdp kykeni jopa pari kertaa varoittamaan hallitusta tulevasta lamasta, mutta nähtävästi demarien talouspoliittiset ajatukset ovat muuttuneet niistä päivistä – epärealistiseen suuntaan.

– Tosiasioiden kieltämisen jälkeen hallitus joutuu kuromaan umpeen tulo puolen vajetta. On luonnollista, että se alkaa a) myymään lisää valtion omaisuutta b) verottamaan lisää. Vihreät osoittautuu suureksi avuksi hallitukselle, Wihonen arvelee.

Häviäjien Suomi maksaa viulut

Vihreät ovat Wihosen mukaan mukana, koska ilmastoverotuksen epämääräiset periaatteet tarjoavat valtavat mahdollisuudet nostaa autoilevan ja omakotitalossa asuvan tavallisen suomalaiset verotusta.

– Hallitusohjelmassa esitellyt verotusratkaisut ovat epäoikeudenmukaisia ja järjettömiä. Ne iskevät eniten eläkeläisiin, jotka asuvat omakotitalossa ja jotka autoilevat. Näitä ihmisiä on noin parisataa tuhatta. Heidän elämisen edellytykset kuristetaan tehokkaasti ja armotta. Se voidaan tehdä, sillä harvat heistä äänestävät vihreitä tai edes sosiaalidemokraatteja.

– Se, mihin tämä iskee, on ns. ”häviäjien Suomi” elo Kehä III:n ulkopuolella oleva Suomi, joka tätä ennen äänesti Kepua. Tämän seurauksena normaalissa tilanteessa hallitus hajoaisi. Epäilen, että näin ei heti käy.

Vihervasemmistokokeilusta hallitusten linnunpelätin

Wihosen mielestä näyttää siltä, että tästä vihervasemmisto kokeilusta tulee jonkinlainen ”hallitusten linnunpelätin”, johon historioitsijat tulevat viittaamaan pelolla ja vavistuksella.

– Silloin kysytään: miten tämä oli mahdollista tehdä Kansalaisten mieleen jää tästä ajanjaksosta painajaisia: se oli se aika, kun duunarien rahat loppuivat. Se oli se aika, kun autolla ajava oli vihollinen omassa maassaan. Se oli se aika, kun kepu romahti.

– Minne unohtui vientiteollisuus ja tuleva hyvinvointi? Miksi tavallinen kansa joutuu maksumieheksi? Wihonen kysyy.

SUOMEN UUTISET