Kansanedustaja Jussi Wihonen luottaa siihen, että perussuomalaisilla on pääoppositiopuolueena erittäin hyvät mahdollisuudet vaikuttaa asioihin ja muuttaa suomalaista politiikkaa paremmaksi. – Perussuomalaiset on asiapuolue, jota kuunnellaan nyt herkällä korvalla, Wihonen sanoo.

Joensuulainen Jussi Wihonen valittiin kevään eduskuntavaaleissa perussuomalaisten kansanedustajaksi Savo-Karjalan vaalipiiristä. Wihonen on koulutukseltaan ekonomi. Hän on toiminut yrittäjänä lähes 30 vuotta. Wihonen on myös pitkäaikainen Joensuun kaupunginvaltuutettu sekä kaupunginhallituksen varajäsen.

Wihonen sai 5 748 ääntä. Hän nostaa esille tekijöitä, jotka johtivat läpimenoon.

– Joensuussa olen ennestään tunnettu henkilö. Olen ollut mukana politiikassa melko pitkään ja myös tehnyt koko elämäni ajan asiakaspalvelutyötä.

Helposti lähestyttävä poliitikko

Wihonen sanoo olevansa hyvin helposti lähestyttävä poliitikko. Hän on jopa pyytänyt äänestäjiä olemaan tarvittaessa suoraan yhteydessä tarvittaessa.

– Niin monet ovat myös tehneet, puhelin on soinut usein ja kyllä minulle saa edelleenkin soittaa, sanoo Wihonen, jonka puhelimen soittoäänenä on Rocky 3-elokuvan teemabiisi Eye of the Tiger.

Wihonen ja muut perussuomalaiset myös aloittivat vaalityön huomattavasti aikaisemmin kuin muut puolueet.

– Perussuomalaiset kiersivät jo viime kesänä monissa Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan tapahtumissa. Silloin muut puolueet vasta suunnittelivat. Perussuomalaiset ehdokkaat eivät kuitenkaan tehneet vaalityötä ehdokkaita varten vaan nimenomaan puoluetta varten. Päätavoite minullakin oli nostaa puolueen kannatusta eikä omaa kannatustani.

Kansanedustajan toimittava vastuullisesti

Eduskunnassa Wihonen on tulevaisuusvaliokunnan jäsen, valtiovarainvaliokunnan varajäsen sekä talousvaliokunnan varajäsen.

Wihonen on myös Yleisradion hallintoneuvoston jäsen.

– Eduskuntatyö on alkanut hyvin, mitään suurempia yllätyksiä ei ole ollut. Aluksi tuntui silti erikoiselta kun istun samassa pöydässä Hjallis Harkimon kanssa. Me olemme nyt työtovereita. Toisaalta, koska olen ollut pitkään liike-elämän palveluksessa ja samalla tekemisissä ihmisten kanssa, ei minulle ole sinänsä vaikeaa mennä vaikka jututtamaan pääministeriä kun tulee asiaa.

Wihonen on käyttänyt toistaiseksi vain yhden, mutta sitäkin kattavamman puheenvuoron täysistunnossa. Puheessaan Wihonen arvosteli ankarasti hallitusohjelman heikkoa talouspohjaa.

Wihonen korosti tuolloin, että uusi hallitusohjelma perustuu vain toiveille siitä, että talouskasvu säilyy parissa prosentissa ja että työllisyysaste saavuttaa 75 prosentin tason vuoteen 2023 mennessä, vaikka ennusteet näyttävät päinvastaista.

Wihonen toisaalta sanoo, ettei hän jatkossa halua keskittyä pelkkään haukkumiseen ja arvosteluun. Hänen mukaansa kansanedustajan on pystyttävä myös esittämään, miten asiat voidaan tehdä paremmin.

– Silloin kun puhuu, täytyy puhua asiaa ja esittää kehittäviä ajatuksia. Haluan toimia rakentavasti ja vastuullisesti.

Wihosen mukaan perussuomalaisilta kuullaan jatkossakin punnittuja puheenvuoroja.

– Perussuomalaisten uudessa eduskuntaryhmässä on nyt vahvaa substanssiosaamista ja koulutettuja henkilöitä.

Hallituksesta puuttuu talousosaaminen

Vaalivoitosta huolimatta perussuomalaiset jätettiin hallituksen ulkopuolelle. Wihonen kuitenkin luottaa siihen, että perussuomalaisilla on pääoppositiopuolueena erittäin hyvät mahdollisuudet vaikuttaa asioihin ja samalla muuttaa paremmaksi suomalaista politiikkaa.

– Meillä on iso ryhmä ja valtakunnan korkein kannatus, näillä asioilla on merkitystä. Viime kädessä jokaisen kansanedustajan vaikutusmahdollisuudet toki riippuvat omista henkilökohtaisista kyvyistä ja siitä, kuinka ahkera ja oma-aloitteinen pystyy olemaan.

Pääministeri Antti Rinteen johtaman hallituksen ohjelmasta Wihonen toteaa, että ohjelmassa luetellaan ympäripyöreästi erilaisia kivoja asioita, mutta ohjelmasta puuttuvat keinot tavoitteiden saavuttamiseen.

– Hallituksessa ei ole talousosaamista. Hallitus esimerkiksi aikoo luoda 60 000 uutta työpaikkaa, mutta ohjelmassa ei ole mitään tietoa siitä, mihin työpaikat tulevat eikä mitään konkreettisia keinoja miten työpaikat syntyvät. Kaikki toimenpiteet ovat lähinnä erilaisten selvitysten varassa. Meillä perussuomalaisilla sen sijaan on esittää toimivia keinoja työllisyyden edistämiseen.

– Olennaista on myös tarkastella, mihin työpaikat syntyvät eli työllistyminen pitää tapahtua yrityksiin, jotka maksavat ihmisille palkkaa jolla ihmiset voivat tulla toimeen. Hallitusohjelmassa ei ole huomioitu yrityksiä. Sieltä puuttuu kaikki keinot ja toimenpiteet, miten yritykset saadaan työllistämään, Wihonen ihmettelee.

Perussuomalaiset tekee laaja-alaista politiikkaa

Wihonen muistuttaa, että nykyään perussuomalaiset ajavat muutenkin politiikassa asioita eteenpäin hyvin laaja-alaisesti, vaikka toiminta ei aina saa näkyvyyttä mediassa.

– Meille ovat hyvin tärkeitä myös esimerkiksi ympäristöasiat, mutta ennen kaikkea tärkeää on vastuullinen talouspolitiikka. Kaikki ymmärtävät, että emme voi toimia jatkossa niin, että Suomi ottaa jatkuvasti lisää velkaa, joka jätetään lastemme ja lastenlastemme maksettavaksi. Emme voi myöskään enää enempää leikata kansalaisten ostovoimaa kiristämällä verotusta.

Kansanedustajakin voi tehdä lakialoitteita, joskin hallituksen ulkopuolella niiden eteenpäin vieminen on työlästä ja epävarmaa. Wihonen arvioi, että tulee tekemään eduskunnassa lakialoitteita ja toimenpidealoitteita. Yksi lakialoite on tulossa nuuskan myynnin sallimisesta.

– Pidän outona, että valtio tieten tahtoen sallii verotulojen valumisen ulos, aivan kuten alkoholin ja tupakan matkustajatuonnissa. Se ei kerrytä valtion verotuloja lainkaan. Kun puhutaan veropohjan laajentamisesta, helpointa on kerätä ne itse omassa maassa, Wihonen sanoo.

Työ ja yrittäminen etusijalle

Hän lisää, ettei aio ryhtyä suuriin irtiottoihin.

– Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä toimiessani tärkeintä on se, että perussuomalaiset ryhmänä pystyy vaikuttamaan asioihin. Perussuomalaisten kansanedustajien on toimittava yhteistyössä, jolloin kokonaisuus vahvistuu ja äänestäjät samalla huomaavat, että heistä pidetään huolta.

Perussuomalaisille keskeistä on suomalainen työ ja yrittäminen. Wihonen huomauttaa, että perussuomalaisilla on nyt jopa 15 yrittäjätaustaista kansanedustajaa.

– Keskustalla on yrittäjätaustaisia kansanedustajia kahdeksan ja kokoomuksella vain viisi.

Vanhat puolueet näivettyvät

Keskustan kannatus on pudonnut rajusti sen jälkeen kun puolue teki linjassaan täyskäännöksen ja päätti lähteä mukaan Antti Rinteen johtamaan sosialistihallitukseen. Wihonen näkee keskustan kannatusluisun osana laajempaa politiikan kentän muutosta.

– Politiikka on polarisoitumassa, kuten on jo käynyt muuallakin Euroopassa. Suomalaisessa politiikassa suuriksi puolueiksi ovat nousemassa perussuomalaiset ja vihreät. Samalla muiden puolueiden kannatus vähenee. Vanhat puolueet ovat kuihtumassa, koska niillä ei ole mitään annettavaa äänestäjille. Päähallituspuolue sdp:n kannattajat myös ovat melko iäkkäitä, eikä uusia ole tulossa, Wihonen sanoo.

Hän näkee, että perussuomalaiset ovat nousseet Suomen suosituimmaksi puolueeksi pitkälti siitä syystä, että perussuomalaiset kuuntelevat kansaa ja puolue ajaa tavallisen suomalaisen asiaa.

– Meillä on omat poliittiset ohjelmat kaikilla elämän osa-alueilla. Vaalimenestyksen myötä perussuomalaiset on myös saanut lisää uskottavuutta. Perussuomalaiset on nyt asiapuolue, jota kuunnellaan herkällä korvalla. Kaikki tietävät, että me olemme lopulta oikeassa, sitä on vain hankala myöntää.

SUOMEN UUTISET