

Sakari Linden Cerverassa 1.10.2017. Kuva: Facebook. / FB/Sakari Linden
Pieneen katalonialaiskylään odotetaan pelättyjä puolisotilaallisia joukkoja – Sakari Linden kuvailee jännittyneitä tunnelmia paikan päältä
KATALONIA | Suomen Uutiset tavoitti Sakari Lindenin sunnuntai-iltana Barcelonasta luoteeseen sijaitsevalta Cerveran paikkakunnalta, jonne odotetaan Espanjan keskusvallan lähettämiä pelättyjä puolisotilaallisia joukkoja.
Katalonian alueen politiikkaan perehtynyt Linden kommentoi äänestyspäivän tilannetta.
Suomen Uutiset: Mitä siellä oikein tapahtuu?
Linden: Kaikki alkoi rauhallisesti. Eri äänestyspaikoille saapui Katalonian aluehallinnon alaisuudessa olevia poliiseja. He pyysivät omalla eli Cerveran paikkakunnallani lupaa äänestäjiltä päästä hakemaan uurna. Äänestyspaikan järjestäjät kieltäytyivät päästämästä. Poliisi ystävällisesti ilmoitti, että heille on annettu käsky hakea uurnat pois ja estää kansanäänestys. Mutta koska paikalliset asukkaat ovat rauhanomaisia, ja paikallisille poliiseille korkein arvo on kansalaisten turvallisuuden varmistaminen, poliisi ei toiminut.
Linden kuvailee muiden paikkakuntien tapahtumia:
Myöhemmin paikalle on saapunut Espanjan puolisotilaallisen poliisin joukkoja, jotka ovat käyttäneet todella vahvaa väkivaltaa. Ihmiset ovat epäuskoissaan. He ovat kertoneet, että eivät ole koskaan nähneet mitään vastaavaa. Jopa ne, jotka ovat eläneet Francon viimeisiä aikoja, eivät ole kokeneet tällaista.
Ja jos ajattelemme, mitä Espanjan keskustahallinto tästä voittaa, niin ei yhtään mitään. Millainen Espanjan yhtenäinen valtio tulevaisuudessa on – hyvin epäuskoiset ajatukset itselläni siitä.
Paikalliset eivät koskaan ole nähneet tällaista. Edes tämän viikon alussa eivät uskoneet, että tämä olisi mahdollista täällä. Toistuvasti ihmiset kysyvät: eikö meillä pitänyt olla demokratia? Espanjan keskushallinto on kieltäytynyt poliittisesta dialogista, niin millä tavoin länsimaassa voidaan asioita edistää kansalaisvaikuttamisella?
Kansainväliset uutiset ja Twitter välittävät raakaa uutiskuvaa. Poliisi käy rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun, lyövät, riepottavat jopa vanhempia ihmisiä. Mihin Espanja tällaisella toiminnalla pyrkii?
Tuntuu, että vihoviimeinen epätoivoinen keino pitää vanhaa yhtenäisyyttä yllä. Koko Katalonian itsenäisyysliike on vuosikausia ollut korostetun rauhanomainen ja demokraattinen. Turvallisuusjoukkojen täysin päinvastainen toiminta ei jää huomaamatta myöskään kansainväliseltä yleisöltä.
Pystyykö alueella liikkumaan?
Levottomuudet keskittyvät tietyille äänestyspaikoille, joihin saapuu näitä puolisotilaallisen poliisin joukkoja. Ihmiset ovat päällisin puolin rauhallisia, mutta sen aistii, että on jännitettä pinnan alla ja paljon tunteita. Ihmiset ovat kertoneet itkeneensä, kun ovat katsoneet raportteja tai Twitterin videoita, joissa poliisi hakkaa äänestämään halunneita kansalaisia.
Mitä odotat seuraavien tuntien ja yön aikana?
Itse olen Cerveran kaupungissa, odotetaan että puolisotilaallinen poliisi saapuu tänne. Lähipaikkakunnilla heitä on ollut jo. Huomenna erittäin suuri kysymys on, että jos kansanäänestys on saatu sabotoitua, niin lähteekö Katalonian hallitus sille tielle, että antaa yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen ilman kansanäänestyksen tulosta. Sitten ollaan jo äärimmäisen isojen kysymysten kimpussa.
Mitä voisi tapahtua, jos julistus annetaan?
Kyllä Espanjan ja Katalonian välinen historiakin kertoo, että pahimmassa tapauksessa ollaan sotatilassa. Mutta ei sitä kukaan halua. En minäkään halua uskoa isompaan aseelliseen konfliktiin.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Suomen hallituksen asenne häpeällinen Katalonian suhteen

Katalaanien itsenäisyysjulistus tulossa maanantaina – unionistien pakka täysin sekaisin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.