EU:n suuriin jäsenmaihin lukeutuva Espanja on ajautunut perustuslailliseen kriisiin. Tilanne voi johtaa Espanjan pirstaloitumiseen. Espanja ja Katalonia ovat vuorotellen korottaneet panoksia toisiansa vastaan. Sunnuntain brutaalin siviiliväestön murjomisen jälkeen paluuta entiseen ei välttämättä enää ole.

Uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa, että Espanja saa syyttää vain itseään Katalonian tilanteesta. Espanja ojensi katalaaneille kuin tarjottimella hyvän syyn tehdä pesärakoa Espanjaan. Maan pääministeri Mariano Rajoyn poliiseille antamia ohjeistuksia voi pitää käsittämättöminä.

Katalaanit halusivat äänestää, mutta eivät välttämättä itsenäisyyttä

Eri mielipidemittausten mukaan noin 80 prosenttia katalaaneista halusi itsenäisyysäänestyksen järjestettäväksi. Sen sijaan varsinainen itsenäisyysinto oli jo hiipumassa. Itsenäisyyden taakse olisi voinut mielipidemittausten mukaan asettua noin 35-40 prosenttia katalaaneista.

Rajoy olisi siten voinut suoda Katalonialle äänestyksen ja odottaa unionistien voittoa. Kysymyksessä oltaisiin edetty normaaliin päiväjärjestykseen.

Sen sijaan Rajoy vei kiistan oikeuslaitokseen ja sai haluamansa vastauksen: äänestys määrättiin hyllytettäväksi. Tämän jälkeen hän marssitutti Kataloniaan keskushallinnon poliisivoimat ampumaan kumiluoteja väkijoukkoon ja pamputtamaan rauhanomaisia siviilejä. Poliisit kiskoivat nuoria naisia hiuksista ja paiskoi vanhuksen portaita alas.

Katalonialta odotetaan itsenäisyysjulistusta tällä viikolla

Kansanäänestyksen tulosta ei ole vielä vahvistettu, mutta tulokset viittaavat varsin selkeästi voittoa itsenäisyydelle. Noin 90 prosenttia lasketuista äänistä oli kyllä-ääniä. Äänestysaktiivisuus jäi alhaiseksi osittain siksi, että Espanjan viranomaiset takavarikoivat Katalonian hallituksen mukaan noin 770 000 äänestyslipuketta.

Tuloksen virallistamisen jälkeen itsenäisyyskysymys etenee Katalonian alueparlamenttiin. Separatisteilla on parlamentaarinen enemmistö, joten Katalonian odotetaan julistautuvan itsenäiseksi tällä viikolla ja mahdollisesti jo keskiviikkona.

Jos itsenäisyysjulistus annetaan, niin mitä sen jälkeen tapahtuu?

Espanja tuskin tunnustaa Katalonian itsenäisyyttä. EU-maatkaan tuskin tunnustavat itsenäisyyttä, koska tämä merkitsisi samalla Katalonian lähtöpasseja EU:sta ja yhteisvaluutta eurosta. Se mutkistaisi EU-maiden ongelmia entisestään. Unioni neuvottelee jo Ison-Britannian kanssa EU-erosta.

Itsenäisen Katalonian tulisi hakea EU-jäsenyyttä. EU-maiden tulee yksimielisesti hyväksyä jäsenyystunnustelut, eikä Espanja varmastikaan myöntyisi tähän. Itsenäisyyskiista jää roikkumaan ilmaan.

Voimaa, lakkoa vai ylpeyden nielemistä?

Entä mahdollinen voimankäyttö? Katalaanit tuskin turvautuvat aseisiin puolustaessaan itsenäisyyttään. Espanjan kanta voimankäyttöön on monimutkaisempi. Sunnuntain jälkeen kynnys turvautua kättä pidempään on varmasti kasvanut. Espanja tyytynee – ainakin aluksi – vain kieltäytymään itsenäisyysjulistuksesta ja pyrkii säilyttämään nykytilan, status quon.

Kataloniassa alkaa sen sijaan yleislakko. Viranomaiset ovat kertoneet, että lakko kestää niin pitkään kuin tarve vaatii. Lakon kestävyydestä tai laajuudesta ei tietenkään ole mitään takeita. Espanjan talous kärsii kuitenkin huomattavasti, jos lakko on laaja ja pitkäkestoinen. Talouden epävarmuus on viimeinen asia, mitä eurokriisin runtelema Espanja kaipaa.

Espanja olisi tuolloin vaikean valinnan edessä. Se joutuisi turvautumaan voimaan tai luovuttamaan. EU ei voisi enää istua käsiensä päällä, mikäli sunnuntain kaltaiset yhteenotot eskaloituvat ja pitkittyvät.

Katalaanitkin saattavat luovuttaa. Se vaatisi ylpeyden nielemistä. Osapuolet voivat palata neuvottelupöytään hakemaan sellaista ratkaisua, ettei kumpikaan menetä kasvojaan.

Rajoykin puun ja kuoren välissä

Pääministeri Rajoy yritti murskata Katalonian itsenäisyyshaaveet voimalla. Tämä valinta voi kolahtaa hänen omaan nilkkaansa. Jälkiviisaus ei kuitenkaan enää auta.

Rajoy saattoi pelätä Baskimaan separatistien heräämistä horroksesta, mikäli hän olisi luottanut ei-äänten voittoon virallistetussa kansanäänestyksessä Skotlannin tapaan. Hänen luotsaamansa kansanpuolueen kannattajat vaativat niin ikään tomeria otteita separatisteja kohtaan.

Rajoy teki taktisen virheen jo paljon aiemmin. Katalaanit yrittivät useamman vuoden ajan neuvotella Espanjalta lisää autonomisia myönnytyksiä, mutta vastaanotto oli jääkylmä. Tennistermein: Kataloniassa sunnuntaina nähty verilöyly oli Rajoyn tekemä pakotettu virhe, mikä johtui aiemmasta taktisesta virheestä.

Henri Alakylä