

Jussi Nukari Lehtikuva
Pirkko Mattila vannoi virkavalansa
Perussuomalaisten muhokselainen kansanedustaja Pirkko Mattila vannoi ministerinvalansa valtioneuvoston istunnossa tänään torstaina. Hänestä tulee sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps.) jälkeen, joka luopui tehtävästä perhesyistä.
Mattila piti tämän jälkeen tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi tehtävien vaihtumisesta lyhyesti.
Hyppään liikkuvaan junaan
Mattila sanoi hyppäävänsä liikkuvaan junaan. Hän turvaa työssään niin edeltäjänsä kuin kaikkien muidenkin taustaryhmien, kuten eduskunta- ja ministeriryhmien apuun.
Suurin työ tulee olemaan sote-uudistuksen viimeistely. Mattila on saanut siihen hyvän pohjan toimiessaan hallintovaliokunnan puheenjohtajana, mistä tehtävästä hän siirtyy ministeriksi. Kansanedustajana hän on toista kautta.
– Kiitän puoluettani luottamuksesta. Erityisesti haluan kiittää Hanna Mäntylää hyvästä työstä, Mattila sanoi.
– Hyppään liikkuvaan junaan, hallitusohjelma ei vaihdu. Olen sitoutunut hallituksen linjauksiin, joita olen kansanedustajana läheltäkin eduskunnassa seurannut. Olen tietoinen isoistakin linjauksista, joita on tehty, mutta toki on paljon vielä tehtävänä ja hallitusohjelmaa toteuttamatta. Tartun haasteeseen vakavamielisesti, Mattila puntaroi.
Suurin työ on sote
– Se on varmasti suurin työ. Hanna Mäntylä on luvannut täyden tukensa, ja eduskunta- ja ministeriryhmä jatkavat. Kun on luottamuksellisen tehtävän saanut niin käytetään sitten tukea, osaamista ja verkostoja, mitä käytössä on. Työtä on kyllä paljon, Mattila pohti.
Mattila on 52-vuotias, kotoisin Yli-Iistä ja asuu Muhoksella. Hän nousi Muhoksen kunnanvaltuustoon vuonna 2005 ja eduskuntaan 2011. Hallintovaliokuntaa hän on johtanut vuodesta 2012 saakka. Hän on myös Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen jäsen. Koulutukseltaan hän on sairaanhoitaja ja filosofian maisteri. Hänen perheeseensä kuuluvat aviomies ja kolme aikuista lasta.
Eduskuntaryhmä päättää valiokunnan johtajuudesta
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps.) kertoo, että eduskuntaryhmä päättää Mattilalta vapautuvan hallintovaliokunnan puheenjohtajuuden täyttämisestä aikaisintaan ensimmäisessä aikataulun mukaisessa ryhmäkokouksessaan eduskunnan syyskauden ensimmäisellä viikolla eli torstaina 8.9.
Veli-Pekka Leskelä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.