

Sastamalan onnettomuuspaikasta näkee, ettei mopoautosta jää jäljelle juuri mitään, kun se törmää auton kanssa. / LEHTIKUVA
Poliisikansanedustaja Hongisto pitänyt asiaa esillä jo vuosia: Mopoauton sijasta oikea auto
Viime viikonloppuna Sastamalassa sattui järkyttävä tragedia, kun itsemurhaa yrittänyt rattijuoppo törmäsi tahallaan vastaantulevaan mopoautoon surmaten kaksi 17-vuotiasta nuorta. Mopoautosta ei jäänyt jäljelle juuri mitään.
Tapaus on nostanut mopoautojen turvattomuuden jälleen julkiseen keskusteluun, kun esimerkiksi kokoomusedustaja Timo Heinonen kirjoitti blogissaan, että mopoautojen sijaan nuorille voisi antaa nopeusrajoittimella varustetun pikkuauton.
”Jälki on ollut karmeaa”
Täysin samansisältöisen kirjallisen kysymyksen on kuitenkin jo vuonna 2013 tehnyt perussuomalaiskansanedustaja Reijo Hongisto. Silloinen liikenneministeri Merja Kyllönen ei idealle lämmennyt.
– Olen poliisiurani aikana joutunut tutkimaan monta mopoautokolaria, joissa jälki on ollut karmeaa, kun alkaa muovi kolisemaan. Peltiähän mopoautoissa ei ole ollenkaan. Nykytekniikalla olisi kuitenkin helppo alentaa niin sanotulla lastulla normaalin henkilöauton moottorin tehoa siten, että ajoneuvon suurin rakenteellinen nopeus alenisi 45 kilometriin tunnissa, Hongisto kertoo.
Turvallisuutta ja säästöjä
Mopoautoksi muunnetun pikkuauton turvallisuus paranisi huomattavasti, sillä nyt nuorta suojaisi peltikori, ABS-jarrut ja turvatyynyt, joita tavallisissa mopoautoissa ei ole. Etua olisi siinäkin, että nuoren saavutettua ajokortti-iän olisi mopoauto helppo muuntaa jälleen tavalliseksi autoksi yksinkertaisesti poistamalla lastu ja hitaan ajoneuvon tunnus. Tällöin ajoneuvon hallinta ja ajo-ominaisuudet olisivat nuorelle jo valmiiksi tuttuja.
– Aivan pieniä eivät olisi monelle lapsiperheelle koituvat taloudelliset säästötkään, sillä yksi mopoauto maksaa yli kymmenen tuhatta euroa, Hongisto huomauttaa.
Liikenneministeri Kyllönen kuitenkin piti Hongiston ajatusta monin tavoin hankalana ja ongelmallisena, lähinnä siksi, että se aiheuttaisi paljon ylimääräistä lainsäädäntötyötä ja saattaisi haitata vapaata liikkuvuutta, mopoautoiksi muunnetut pikkuautot kun eivät olisi EU-direktiivien mukaisia.
Berner innostui ajatuksesta
Hongisto ei halua sen enempää kommentoida edustaja Heinosen hiljattaista ulostuloa samalla aiheella, mutta yllättävää samankaltaisuutta ja samanaikaisuutta hallituskumppanin ajatuksissa on. Hongisto itse on pitänyt asiaa esillä jo pidemmän aikaa, vaikka ei ole kirjallista kysymystään vielä uusinutkaan.
– Jo kesällä juttelin asiasta nykyisen liikenneministeri Anne Bernerin kanssa ja hänen mielestään ajatus oli aivan loistava. Viimeksi viikko sitten perjantaina juttelin hänen kanssaan aiheesta, ja hän näytti varovaisen vihreää valoa. Sitä en tiedä, saadaanko lakimuutos lopullisesti maaliin, mutta liikenneministeri on ainakin ajamassa tätä asiaa, sanoo Hongisto.
Sastamalan järkyttävä tragedia on herättänyt monenlaisia ajatuksia myös Hongistossa. Liikenneturvallisuuden parantamisen lisäksi pitäisi myös keskittyä mielenterveyspalvelujen parantamiseen, ettei kenenkään tarvitsisi hautoa itsetuhoisia ajatuksia. Kun tragedian uhreiksi joutuu vielä viattomia sivullisiakin, on tilanne entistä karmeampi.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saarakkala: Mopoautoiluun uusia rajoituksia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää