Meppipaikka saattaa merkitä äärivasemmistolaiselle italialaisnaiselle vapautusta tutkintavankeudesta Unkarissa. Naista epäillään osallisuudesta vasarapahoinpitelyihin Budapestin kaduilla. Hänen epäillään toimineen osana äärivasemmiston monikansallista väkivaltaverkostoa.

Poliittisesta väkivallasta epäilty Ilaria Salis valittiin europarlamenttiin äänivyöryllä. Ylen uutisessa 39-vuotiasta italialaisnaista luonnehditaan ”antifasistiseksi vasemmistoaktivistiksi ja opettajaksi”.

Europarlamenttipaikka saattaa hyvän palkan ja muiden etujen lisäksi merkitä italialaisnaiselle vapautumista tutkintavankeudesta. Euroopan parlamentin edustajilla on nimittäin syytesuoja, joka suojaa heitä vangitsemiselta ja syytteiltä.

Epäiltynä Budapestin vasarahyökkäyksistä

Salis on ollut viimeiset 15 kuukautta vangittuna Unkarissa epäiltynä osallisuudesta helmikuussa 2023 tapahtuneeseen pahoinpitelyjen sarjaan, josta Suomen Uutiset raportoi tuoreeltaan. Pahoinpitelyille oli tyypillistä se, että iso joukko naamioituneita antifasisteja hyökkäsi vasaroilla, pampuilla ja kyynelkaasulla aseistautuneina ihmisten kimppuun kadulla.

Hyökkääjät valitsivat uhrinsa siten, että näitä pidettiin esimerkiksi vaatetuksen perusteella ”fasisteina”. Kaikkiaan yhdeksästä uhrista monet saivat vakavia vammoja esimerkiksi kalloonsa.

Hyökkäysten erityispiirteenä oli naisten suuri osuus pahoinpitelijöinä. Eräässä iskussa puolet hyökkääjistä oli poliisin mukaan naisia. Voimaantuneet naiset eivät ainoastaan kuvanneet hyökkäyksiä vaan osallistuivat aktiivisesti pahoinpitelyihin lyömäaseita käyttäen.

Vihreiden ja vasemmiston liittouman kärkiehdokas

Ilaria Salis valittiin europarlamenttiin Italian vihreiden ja vasemmiston liittouman ehdokkaana. Hän sai noin 165 000 ääntä eli kymmenyksen vihreiden ja vasemmiston listan kokonaisäänimäärästä. Tämä uusi yhteislista sai kaikkiaan kuusi meppiä läpi.

Euronews-julkaisu arvelee, että tärkein – ellei peräti ainoa – syy sille, että vihervasemmisto valitsi Ilaria Salisin yhdeksi kärkiehdokkaistaan oli syytesuojan hankkiminen hänelle. Tätä tukee sekin, että Salis ei oman ansioluettelonsa mukaan ole aiemmin ollut ehdolla missään vaaleissa.

Paljon myötätuntoa vangitsemisen jälkeen

Epäily äärivasemmistolaiseen poliittiseen väkivaltaan osallistumisesta ei näytä haitanneen äänestäjiä. Salis sai todennäköisesti paljon myötätuntoääniä, koska hänen vangitsemisensa on herättänyt Italiassa paljon huomiota. Hänen tarkemmasta poliittisesta linjastaan ei ole tietoa, sillä tutkintovankeudessa oleva Salis ei päässyt kampanjoimaan.

Oikeudenkäynnissä otetuissa kuvissa Salisilla oli käsi- ja jalkakahleet, kuten väkivaltarikoksista epäillyillä yleensäkin Unkarissa on. Tämä herätti Italiassa suuren kohun italialaisnaisen ”epäinhimillisestä” kohtelusta.

Italian pääministeri Giorgia Meloni – jota monet pitävät ”äärioikeistolaisena” ja ”fasistina” – vetosi Unkarin pääministeri Viktor Orbániin, jotta Salis saisi parempaa kohtelua tutkintavankeudessa. Melonin vetoomuksen tuloksena Salis siirrettiin vankilasta ”kotiarestiin” Budapestissa sijaitsevaan asuntoon.

Jopa yli kymmenen vuoden vankeustuomio

Jos Ilaria Salis todetaan syylliseksi, hän voi saada jopa yli kymmenen vuoden vankeustuomion. Yksi hyökkääjistä on jo tuomittu. Kyseinen Saksan kansalainen myönsi syyllisyytensä ja sai kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion.

Ilaria Salis kiistää syytteet. Hyökkääjät olivat naamioituneita, joten heidän tunnistamisensa on vaikeaa.

Salisin italialainen asianajaja Eugenio Losco kertoo Il Messaggero -lehdelle pitävänsä lähes varmana sitä, että Salis tulee vapautumaan tutkintavankeudesta, kunhan hänen meppipaikkansa on virallisesti vahvistettu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita syytteestä vapautumista. Unkarilainen tuomioistuin voi vaatia EU-parlamentilta syytesuojan purkamista, jolloin oikeudenkäynti pääsisi jatkumaan.

Salisin unkarilainen puolustusasianajaja György Magyar pitää syytteitä täysin suhteettomina. Hänen mukaansa Salis ja hänen toverinsa ”ottivat ideologisesti kantaa”. Hän pitää tekoa ”kansalaistottelemattomuutena”, ei järjestäytyneenä väkivaltana.

Euroopan laajuinen monikansallinen väkivaltaverkosto

Kuten Suomen Uutiset aiemmin kertoi, suurin osa Budapestin vasarahyökkäyksiin osallistuneista äärivasemmistolaisista oli saksalaisia. Mukana oli myös ainakin unkarilainen ja italialainen nainen. Väkivaltavasemmistolla on siis monikansallinen verkosto, joka kykenee koordinoituihin väkivallantekoihin Euroopan eri maissa.

Osalla Budapestin iskuihin osallistuneista saksalaisista vasemmistoradikaaleista on yhteyksiä erittäin väkivaltaiseen dresdeniläiseen äärivasemmistolaiseen poliittiseen rikollisjärjestöön, jonka johtajana toiminut opiskelija Lina E. tuomittiin viime kesänä ruumiinvamman tuottamisista, nöyryyttämisestä ja varkauksista viiden vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen.

Äärivasemmistolainen ryhmä oli muun muassa pahoinpidellyt erään katutöitä tehneen miehen, koska hänen pipossaan oli ryhmän mielestä äärioikeistolaisuudesta todistava Thor Steinar -logo. Ryhmä teki hyökkäyksiä myös oikeistolaisten kantapaikkana pitämäänsä ravintolaan pahoinpidellen omistajia ja asiakkaita sekä tuhoten ravintolan sisustusta ja asiakkaiden autoja.

SUOMEN UUTISET