

LEHTIKUVA
Ruotsidemokraattien voittoputki katkesi – punavihreä aalto pyyhkäisi yli kansankodin
Punavihreä tsunami pyyhkäisi eurovaaleissa Ruotsin ylitse. Vasemmistopuolue sai äänistä aiempaan verrattuna jättipotin ja ympäristöpuolue vihreät kiilasi jopa ruotsidemokraattien edelle. Kaikki ruotsidemokraattien tukeman porvarihallituksen Tidö-puolueet ylittivät kuitenkin vaalikynnyksen, joka on rauhoittava tieto moderaattien kannalta.
Ruotsidemokraatit koki eurovaaleissa yllättävän mahalaskun ja jäi tuloksissa neljänneksi 13,2 prosentin ääniosuudella. Mielipidemittauksissa puolueen kannatus on ollut 20 prosentin luokkaa. Puheenjohtaja Jimmie Åkesson oli pettynyt ja myös yllättänyt gallupien vastaisesta tuloksesta vaalituloksen karmeuden paljastuttua.
– Tämä oli oudoin vaalikamppailu, jossa olen ollut mukana koko poliittisen urani aikana. Emme saaneet puhua asioista, emmekä niiden sisällöstä, Åkesson manaili.
– On päivänselvää, että vaalikampanjamme pitää käydä läpi ja pohtia, mihin kasvumme tyssäsi.
Kaikki olennainen jäi sanomatta
Ruotsidemokraattien pääehdokas Charlie Weimersin mukaan huonon vaalimenestyksen syynä oli sopivasti juuri vaalien alla esitetty TV4:n Kalla faktan dokumenttisarja ruotsidemokraattien anonyymeista sometileistä.
– SVT:n (yleisradion) vaalitentissä puolet kysymyksistä koski Kalla faktaa, enkä päässyt asiakysymyksiin lainkaan. Maahanmuutto ja energiapolitiikka jäivät käsittelemättä, Weimers totesi.
– Kun kaikki olennainen jää hämärän peittoon, tulee turpaan.
Hallituspuolueet ylittivät äänikynnyksen
Ruotsin eurovaaleissa puhalsi punavihreä viima: ympäristöpuolue vihreät nousi kolmanneksi ruotsidemokraattien edelle ja sai 13,8 prosenttia äänistä. Vasemmistopuolue lisäsi kannatustaan kokonaista 4,2 prosenttiyksikköä sai 10,9 prosentin kannatuksen.
Suurin puolue oli jälleen sosialidemokraatit 24,9 prosentin tuloksella. Lievää kasvua demareillakin.
Moderaatit oli eurovaalien tuloksissa Ruotsin toiseksi suurin puolue 17,6 prosentin kannatuksella. Kaikki Tidö-puolueet ylittivät äänikynnyksen, mikä oli helpottava tieto ruotsidemokraattien tukeman porvarihallituksen kannalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kalla fakta vaalikynnys ruotsiddemokraatit anonyymit sometilit Eurovaalit 2024 Tidö-puolueet Charlie Weimers Ruotsin sosialidemokraatit Moderaatit vasemmistopuolue ympäristöpolitiikka Ympäristöpuolue vihreät Jimmie Åkesson maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsidemokraatit kesäkuun eurovaaleista: ”Jos pienet maat eivät laita kovaa kovaa vasten, EU jyrää meidät”

Kansanedustaja Sebastian Tynkkysestä europarlamentaarikko

Demaripomo Lindtman kehui surullisenkuuluisaa 750 miljardin EU-elvytyspakettia – Riikka Purra puisteli epäuskoisena päätään: ”Voi veronmaksajaa”

Purra: Hallituksen syliin sataa ja ryöppyää edellisten vuosien päätösten kuraa – ”Takana on vuosikausien piittaamattomuus veronmaksajan asemasta”

Teemu Keskisarjan kolumni: Itsekritiikkiä

Poliittisesta väkivallasta epäilty italialainen vasemmistoaktivisti valittiin europarlamenttiin äänivyöryllä

Ruotsidemokraattien kannatus jälleen nousussa – heikosti menneiden eurovaalien tulosta selvitellään
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää