Idea euroerosta itää Portugalissa. Asialla on ekonomi Joao Ferreira do Amaral, joka on kirjoittanut suuren menestyksen saavuttaneen kirjan ”Miksi meidän pitäisi jättää euro”.

Tuore teos nousi nopeasti myyntilistojen kärkisijoille ohittaen lukuisia suosittuja dieettioppaita ja ruokakirjoja ja jopa eroottisen romaanin Fifty Shades – Sidottu. do Amaralin teos sytytti Portugalissa keskustelun maan kärsimyksen syistä: johtuvatko ne kieltäymyksistä, joita vaaditaan EU:n vakautussopimusten määräysten täyttämiseksi – vai johtuvatko ne itsestään eurosta?

Nyt käydään julkista keskustelua siitä, onko Portugalilla mitään realistista tietä ulos nykyisistä ongelmistaan eurojärjestelmän sisällä.

– Portugalilla ei ole mahdollisuutta kasvaa nopeasti valuuttajärjestelmän sisällä, kun euro on näin vahva, do Amaral sanoi tuoreessa haastattelussa Wall Street Journalin mukaan.

do Amaral kehuu kirjan rikkoneen tabun ja siitä on otettu jo neljäs painos, 7 000 kappaleen myynti on Portugalissa talouskirjalle paljon.

Portugalin pääministeri Pedo Passos Coelho on varoittanut euron jättämisen johtavan katastrofiin. Vuoden takaisessa tuoreimmassa mittauksessa vain 20 prosenttia portugalilaisista halusi jättää euron, 72 prosenttia halusi pysyä siinä. Pessimismi maan selviytymismahdollisuuksista euroalueella kuitenkin kasvaa, kun taloustilanne pysyy huonona, vaikka Portugali on tehnyt kaikki siltä vaaditut sopeutustoimet.

PS VERKKOTOIMITUS