Nato-kupla on puhjennut, arvioi presidentti Sauli Niinistö Suomen nykyistä tilannetta. Hän kertoi asiasta suurlähettiläspäivillä.

Hän kertoi, että tällaiseen tulokseen päädyttiin kesäkuussa Niinistön isännöimissä Kultarannan keskusteluissa, joihin hän kutsui satakunta ulkopolitiikan asiantuntijaa ja päättäjää.

– Naton osalta nähdäkseni muutama ajatuskupla puhkesi. Yksi niistä on se, että Nato-jäsenyys korvaisi kansallisen puolustuksen vahvana pitämisen. Eli että jos omat rahat ja tahto eivät riitä, niin liitytään – joku sitten hoitaa. Turvallisuutta ei kuitenkaan voi laskea vapaamatkustamisen doktriinin varaan. Siinä kyydissä voi tulla kylmä, viimeistään siinä vaiheessa kun konduktööri ilmestyy näkyviin. On siis pidettävä itse huolta, oli sitten liitossa tai ei, Niinistö varoitti puheessaan.

Aidalla hyvä olla

Niinistö kommentoi Suomen asemaa Naton portilla. Toiset moittivat Suomea siitä, että istumme Naton aidalla. Toisten mielestä yli pitäisi mennä heti. Toiset palaisivat aidalta takaisin.

– Minusta taas aidan päällä on aika hyvä olla. Nykyinen asemamme palvelee etujamme tässä ajassa hyvin, kun niitä kokonaisvaltaisesti punnitsee. Meillä on toimintavapautta, valinnanmahdollisuuksia sekä tilaa nähdä ja toimia eri suuntiin. Ei ole automatiikkaa mihinkään suuntaan. Ja kuten eräs arvoisista edeltäjistäni varoitti, mitään ei pidä tehdä ”ajattomalla ajalla” – abstraktiona, ilman tilanteen ja ajankohdan tajua. Suomi päättää paikkansa ja suuntansa, niin kuin sille hyväksi on, siinä asetelmassa, jonka historia kulloinkin ympärillemme asettaa.

Kansa eurokriittistä

Niinistö arvioi myös kansan suhdetta Euroopan unioniin.

– Suomalaisten EU-mielipide on paikoin kriittinen, mutta edustaa samalla tervettä järkeä ja malttia. Suomen kansallinen etu ei ole tukea mitä integraatiota hyvänsä, mutta disintegraatiokaan ei lupaisi hyvää. Se tajutaan ja tiedostetaan. Eurooppa elää murrosvaihetta, hakien paikkaa ja suuntaa. Siinä meidän on parasta toimia sitoutuneena, mutta realistina, Niinistö pohti.

Niinistön mukaan EU:n rooli on muuttunut. Vain ani harva kiistää EU-jäsenyyden myönteisen merkityksen. Mutta yhä harvempi näkee siinä myöskään vastauksen siihen kaikkeen, minkä edessä olemme nyt.

Säätääkö EU liiasta?

– Eikä se ihme ole. Mikään määrä EU-integraatiota ei voi velkojamme tyhjäksi tehdä tai alkaa meitä – tai heitä – elättää. Nämä ratkaisut on tehtävä ja vastuut kannettava itse. Ja jos vastuun haluaisi siirtää, olisi annettava valtakin. Se ei ole Suomen tulevaisuus, Niinistö tähdentää.

Hänen mukaansa Euroopassa esitetään kovaa vauhtia kysymyksiä, mistä kaikesta unionin tulee säätää?

– Onko kaikesta siitä todellista hyötyä – vai myös haittaa, Niinistö kysyi.

Veli-Pekka Leskelä