Pron puheenjohtaja Antti Rinne näkee STX:n Rauman tehtaan ongelmien taustalla omistajien virheelliset toimet ja liiketoimintastrategian. Suomen telakoilla keskityttiin liian pitkään yhden laivatyypin rakentamiseen yhdelle suurelle asiakkaalle.

– Yksi tuote ja asiakas edustaa liian suurta riskiä, sen olisi luullut johtajienkin ymmärtävän. Yhtiön johdossa on väistelty tärkeitä ja hankalia päätöksiä. Kilpailukyvystä ei ole riittävästi huolehdittu ja investoinnit on laiminlyöty. Samaan aikaan STX on upottanut suuria summia Venäjälle saadakseen jalansijaa teollisuudessa, Rinne toteaa.

Pro vaatii Rauman telakalta irtisanottaville vahvaa muutosturvaa ja laivanrakentajien vahvan ammattitaidon hyödyntämistä muualla meriklusterissa.

Telakan miehet syyttävät hallitusta

Pron Turun telakan toimihenkilöiden pääluottamusmies Osmo Salon mukaan telakkayhtiön akuutin kustannuskriisin aiheutti lopulta Oasis-risteilijöiden rakentamisen menettäminen, josta osavastuuta kantaa myös Suomen hallitus.

– Suomen hallituksen rooli Oasis-kaupan menettämisessä Ranskaan ajoi yhtiön lopulta nykyiseen kustannuskriisin. Uudelleenjärjestelyiltä tuskin olisi vältytty, vaikka Oasis-kauppa olisi saatu, mutta ne olisivat voineet olla lievemmät, Salo kertoo.

ps verkkotoimitus

Tagit