Talousvaliokunnan perussuomalaisjäsenet jättivät eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon – tukipaketista ei pitäisi edes keskustella, vaan siitä pitää kieltäytyä suoraan.

Eduskunnan talousvaliokunta antoi tänään lausunnon suurelle valiokunnalle koskien EU:n ehdottamaa elvytysrahastoa. Rahaston perustamisesta ehdotuksen mukaisena aiheutuisi Suomelle viisi miljardia enemmän maksettavaa, kuin mitä rahastosta saisimme takaisin.

Lausunnossaan valiokunta toi esiin perinteiset huolet järjestelyn laillisuusongelmista ja vallan siirtämisestä EU:lle, mutta päätyi kuitenkin lopulta kannattamaan Suomen hallituksen linjaa.

”Rahojamme ette saa, tästä ei neuvotella”

Valiokunnan perussuomalaiset jäsenet eivät voineet allekirjoittaa näin lepsua kantaa, vaan jättivät asiasta oman eriävän mielipiteensä, että hallituksen pitäisi yksinkertaisesti kieltäytyä heti ja täysin.

– Suomen hallituksen linja on, että neuvotteluita jatketaan, ja jos joitain muutoksia saataisiin läpi, esimerkiksi ehkä hieman vähemmän rahaa lahjoittava ratkaisu, niin sellainen kelpaisi. Me perussuomalaiset halusimme tehdä heti selväksi, että Suomen rahojen pois lahjoittamiseen emme tule suostumaan, tästä ei neuvotella, talousvaliokunnan jäsen Minna Reijonen linjaa.

”Hallitus, opetelkaa sanomaan ei”

Elpymisrahaston perustaminen edellyttää yksimielistä päätöstä, ja jokaisella maalla on yksi ääni. Siten Suomi voi halutessaan estää ehdotuksen toteutumisen, tai ainakin oman osallistumisensa rahastoon. Muut maat voivat perussuomalaisten mielestä menetellä, kuten haluavat, mutta ilman Suomen seuraa tai rahoja.

– Hallituksen selvityksessä ei edes harkittu ajatusta, että Suomi jättäytyisi ulos rahastosta. Siten välttyisimme tämän rahastuksen maksumieheksi joutumiselta. Siitä ei ole edes kymmentä vuotta, kun viimeksi takasimme Ranskan ja Saksan pankkien saatavat, ja nyt ne ovat taas soittelemassa meille ja kertomassa, miten kiire päätöksellä on. Hallituksen on opeteltava sanomaan ”ei”. Painostuksen edessä ei pidä taipua, talousvaliokunnan jäsen Veikko Vallin jyrähtää.

Liittovaltiota koronakepillä ja rahaporkkanalla

Ei ole sattumaa, että ehdotuksen mukanaan tuomia asioita valiokuntakin kutsui ongelmallisiksi. EU:n alijäämäinen budjetti, yhteinen velka, tulonsiirrot ja verotusoikeus EU:lle voivat olla lainvastaisia tai ainakin lain hengen vastaisia, ja vievät EU:ta vääjäämättä kohti liittovaltiota.

– Koronan varjolla EU yrittää kahmia itselleen lisää valtaa, ja hyödyllisinä apureina sillä on rahastosta ja liittovaltiokehityksestä itse hyötyvät maat kuten Ranska ja Italia, talousvaliokunnan varajäsenenä eriävän mielipiteen allekirjoittanut Ville Vähämäki toteaa.

Kukaan ei kysy, miksi

Jostain syystä kukaan ei kysy, miksi elvytysrahasto pitäisi perustaa. Jokainen EU-maa voisi ottaa itse velkaa, vastata siitä yksin ja käyttää lainaamansa varat koronataantuman ylittämiseen ja investointeihin parhaaksi näkemällään tavalla.

– EU tekee saman kuin aina. Se verhoaa yksinkertaisen asian monimutkaisen näköiseksi ja lisää päälle muodikkaita sanoja, kuten tulevaisuus, ilmastonmuutostorjunta ja digitaalisuus. Ja sitten on muka kauhea kiire ja pakko. Tämä ehdotus on todellisuudessa ylivelkaisten eurokriisimaiden tukipaketti. Ja sitä meille ei haluta kertoa, talousvaliokunnan jäsen Sakari Puisto toteaa.

SUOMEN UUTISET