Vuosittain sadat ulkomaalaiset rikolliset rikkovat heille asetettua maahantulokieltoa. Ammatikseen rikoksia tekeviä henkilöitä ei hillitse mahdollinen sakko maahantulokiellon rikkomisesta.

Perussuomalaiset poliisikansanedustajat ehdottavat ulkomaalaislain mukaisen maahantulokiellon rikkomisesta seuraavan rangaistusmaksimin korottamista sakosta vankeuteen kahdeksi vuodeksi.

– Muissa Pohjoismaissa maahantulokiellon rikkomisesta voi saada vankeutta. Suomen lainsäädäntö ei saa olla piiruakaan löysempi, painottaa espoolainen Veera Ruoho.

Kiinni jääneitä jo yli 500

Helsingissä ulkomaalaisten tekemien rikosten osuus kaikista rikoksista on noin 25 %. Rajat ylittävästä rikollisuudesta on tullut pysyvä ilmiö. Suomi on erityisen houkutteleva rikoksen uusijoille, koska maahantulokiellon rikkomisesta uhkaa vain sakkorangaistus, joka jää sekin yleensä maksamatta.

– Rikoslajista riippuen taparikollinen tekee jopa 10-30 rikosta vuodessa. Vuonna 2015 kiinni jääneitä maahantulokiellon rikkojia oli yli 500. Parhaimmillaan maahantulokiellon rikkomisesta seuraavalla vankeusrangaistuksella voitaisiin estää tuhansia rikoksia vuodessa, uskoo Mika Raatikainen Helsingistä.

– Valvonta rajoillamme on tehostunut, yhä useampi maahantulokiellon rikkoja jää kiinni, mutta rangaistus ei pure. Maahantulokieltoa uhmataan. Tämän vuoksi rangaistusta on ehdottomasti tiukennettava, vaativat perussuomalaiset poliisikansanedustajat.

SUOMEN UUTISET