Eduskunnan puhemies Maria Lohela varoitti suomalaisia kansan kahtiajaosta niin some-keskusteluissa kuin jopa eduskuntakeskustelussa. Vasta kyky sopia ja tehdä päätöksiä vakuuttaa kansalaiset demokraattisen järjestelmän ylivertaisuudesta.

– Paljon puhutaan kansan kahtiajaosta, voimistuneesta vastakkainasettelusta ja suomalaisten kyvyttömyydestä ymmärtää eri tavoin ajattelevia. Tämä on luonut särön suomalaisuuteen, sillä meillä on vahva perinne sovusta ja yhteisymmärryksestä, Lohela harmitteli.

Some-päivitykset liikkuvat netissä melkein valoa nopeammin. Usein ne levittävät kaunoja, loukkauksia ja pelkoja. Paljon hälyä, paljon kohua, vähemmän asiaa. Levottomuus näkyy joskus myös eduskunnassa.

Suomalaisuus on yhtenäisyyttä

Hän sanoi lukiolaisen Tommi Paavilaisen sanoin, että suomalaisuus on yhtenäisyyttä, ylpeyttä ja ymmärrystä, uskallusta olla erilainen kuin muut sekä kykyä ymmärtää kaikkia muita.

– Tällaista asennetta toivon myös alkavilta valtiopäiviltä. Meillä on edessämme työntäyteiset kuukaudet, täynnä monimutkaisia paatoksia, jotka herättävät voimakkaita tunteita niin kansanedustajissa kuin kansalaisissakin, Lohela sanoi.

Kyky päättää perustelee demokratian

Taloudellisesti vaikeat ajat, kiristyneet kansainväliset suhteet ja voimakas muuttoliike aiheuttavat monissa levottomuutta. Ihmiset ovat huolissaan, eikä sitä pidä vähätellä. Moni on myös alkanut epäillä parlamentaarisen demokratian kykyä ratkaista ongelmia.

– Kyvyllämme tehdä päätöksiä voimme osoittaa parlamentaarisen demokratian toimivan paremmin kuin mikään muu poliittinen järjestelmä, Lohela totesi.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit