Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi valtiopäivät Helsingin Finlandia-talossa vahvalla viittauksella puolustuspoliittiseen selontekoon, jonka eduskunta saa pian käsiteltäväkseen.

– Sen sanoma on selvä: tänne on paha väkisin tulla. Ja vielä, että Suomi on vahva partneri, jos kriisi syntyy, presidentti Niinistö viitoitti.

Venäjän kanssa ei ole ongelmia

Hän totesi samaan hengenvetoon, ettei Suomella ole kahdenkeskisiä ongelmia Venäjän kanssa, eikä niitä kannata tekemällä tehdä. Kutsusta tulemme ja menemme ja tiedämme hyvin toisemme. Yhteistyötä Ruotsin kanssa presidentti laajentaisi mielellään muihinkin Pohjoismaihin. Lännessä olemme muutenkin.

– Olemme ensimmäistä kertaa olleet Naton huippukokouksen ytimessä, mikä on merkittävä signaali, presidentti totesi.

Presidentti totesi Suomen olevan osa länttä, mitä ei kukaan kyseenalaista. Olemisemme rakentuu demokratian, ihmisoikeuksien ja tasavertaisuuden arvoille. Mutta hän viittasi myös lännessä kohoavaan Trumpin torniin.

Mikä on uusi Trumpin länsi?

– Mikä sitten on se länsi, juuri nyt. Meistä länteen aurinko kaartaa brexitin yli kohti Trumptoweria. Tämä uudenlainen läntinen asemointi herättää paljon kysymyksiä ja pohdintaa. Nyt on tullut selväksi, että eurooppalainen ääni on hyvin tarpeen myös läntisten arvojen vaalijana, presidentti tuumaili.

Tässä tilanteessa täytyy turvallisuuden rakentamista meidänkin harjoittaa kaikkialla ja kaikin tavoin.

– Tärkeintä on, että suuri sisäpolitiikan linja, demokratian kunnioittaminen, säilyy. Meillä ei ole merkittävää poliittista tai politiikan ulkopuolista liikehdintää, joka pyrkisi kyseenalaistamaan kansanvaltaisen järjestyksemme, presidentti totesi.

Veli-Pekka Leskelä