Puolustusministeriön alaiset budjettineuvottelut etenivät keskiviikkona suotuisan toiveikkaissa merkeissä puolustus- ja valtiovarainministeriöiden välillä, kerrotaan puolustusministeriön neuvottelulähteistä.

Puolustusmateriaalin tilausvaltuudet lähes kolminkertaistuvat 182 miljoonasta eurosta peräti 519 miljoonaan euroon. Kasvua kertyy vajaat 337 miljoonaa euroa.

Erimielisyyksiä on varsin vähän: kun koko puolustusbudjetti on noin 2,8 miljardia euroa, näkemysero jää vain kahteen miljoonaan euroon.

Maanpuolustusjärjestöjen tuki

Merkittävin kiista koskee vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen tukea: se kattaa 400 000 euroa eli viidenneksen koko kiistasta. Puolustusministeriö haluaisi, että tämä summa päätettäisiin jo budjettineuvotteluiden yhteydessä eikä vasta eduskunnassa, joka on lisännyt määrärahan jo viitenä vuotena peräkkäin.

Näin tapahtui niin Jutta Urpilaisen (sd.), Antti Rinteen (sd.) kuin Alexander Stubbin (kok.) aikana. Neuvottelulähteistä kerrotaan, että uusi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) suhtautui ideaan myönteisesti.

Toinen kiista koski sopimussotilaiden työllistämismäärärahoja, millä työllistettäisiin nuoria. Kyse on varuskuntien ns. ”kesäkessuista”.

Kolmas kiista koskee Leijona Cateringin kilpailutusta: VM haluaisi kilpailuttaa sen toiminnan, puolustusministeriö ei. Valtion omistaman yhtiön suurin asiakas on puolustusvoimat. Se työllistää yli 400 työntekijää Suomenlinnasta Sodankylään saakka.

Asia siirtyy hallituksen johtotrion eli hallituspuolueiden puheenjohtajien päätettäväksi valtion omistajaohjauksen pohjalta. Kilpailutuksella ei ole budjettivaikutuksia.

Torstaina työllisyysasioita

Jari Lindströmin (ps.) hallinnoimista työllisyysmäärärahoista neuvotellaan tänään torstaina. Hallitus pyrkii parantamaan työllisyyttä monilla keinoilla. Elokuun lopun budjettiriiheen kootaan erityinen työllisyyspaketti uusista keinoista, joita on mietitty yli puoluerajojen jo viime talvesta saakka.

Veli-Pekka Leskelä