Kotimaa kertoo, miten politiikka on Riikka Purran mukaan ”sielua repivää” ja siinä mukana oleminen vaatii paksua nahkaa.
– Monet ikävät päätökset tuntuvat henkilöityvän juuri minuun, vaikka niiden takana on totta kai koko hallitus.
Politiikassa ollaan muuttamassa asioita
Kotimaa nostaa esille myös sen, miten Purra kertoo ylipäätään olevansa politiikassa aika idealistisista syistä: muuttaakseen asioita.
– Ei ole mitään muuta syytä siellä olla mukana. Valtiovarainministeri joutuu tekemään ja ottamaan harteilleen ikäviä ja vaikeita päätöksiä, ja häneen on helppo sitten kohdistaa pettymystä.
Purra puolustaakin Kotimaassa hallituksen politiikkaa talouden tasapainottamiseksi. Suomi on edelleen hyvinvointiyhteiskunta, mutta tällä hetkellä tulopuoli ei riitä enää sen ylläpitoon. Kaikkea rahoittaa yhä kutistuva työikäinen väestö. Ja vaarallisessa maailmassa pitää samaan aikaan panostaa lisää puolustukseen.
– Kokonaisuus on sellainen, että niitä päätöksiä on vain kyettävä tekemään.
Valtiovarainministerin tehtävä ei ole määritellä ihmisarvoa
Kotimaa nostaa esiin myös sen, miten piispa Teemu Laajasalo keskusteli Purran kanssa ihmisoikeuksista. Lehden mukaan Laajasalo huomautti, että jokaisella ihmisellä on kristillisen ihmiskäsityksen mukaan luovuttamaton ihmisarvo. Kaikissa kulttuureissa tai uskonnoissa näin ei Laajasalon mukaan ollenkaan ole, vaan ajatellaan esimerkiksi, että naisilla tai vammaisilla ihmisillä voi olla vähäisempi arvo. Laajasalo kysyikin, miten ihmisarvo määrittyy valtiovaraiministerin näkökulmasta.
Purra totesi, ettei valtiovarainministerinä määrittele sellaista; valtiovarainministerin tehtävänä on talous- ja finanssipolitiikka.
– Määrittelen ihmisarvon ihmisenä. Silloin se nimenomaan on itseisarvo. Se on olemassa riippumatta mistään muusta.
– Ihmisarvo ei ole taloudellisesti mitattavissa, Purra totesi.
Valtio turvaa yhteisön turvallisuuden
Kotimaan mukaan Purra muistutti, että köyhien maiden ihmisillä on erilaiset mahdollisuudet ihmisoikeuksien mukaiseen elämään. Esimerkkinä hän kertoi ajattelevansa johonkin köyhään maahan syntyviä tyttöjä, joilla ei ehkä ole samanlaisia oikeuksia kuin pojalla tai miehellä ja jotka eivät ehkä koskaan pääse kouluun tai pysty rakentamaan elämäänsä kuten suomalaisella on mahdollisuuksilla.
– Mutta sekään ei muuta sitä lähtökohtaa, että jokaisella ihmisellä on samanlainen ihmisarvo. Valtiolla on tehtävänä konkretisoida se ihmisarvo. Valtio turvaa yhteisön turvallisuuden. Me voimme vaikuttaa enimmäkseen siihen, mitä täällä tapahtuu.
Kotimaa kertoo, miten Purra sanoi puhuvansa näistä asioista hyvin suoraan ja arveli, että siksi häntä pidetään kylmänä.
– Mutta nämä ovat hyvin teoreettisia kysymyksiä. Tästä on tehty virheellinen johtopäätös, että empatia ei ole olennaista ja se ei kuulu politiikkaan. Ei tämä pidä paikkaansa, en ole koskaan niin sanonut. Minusta tehdään arvioita sen perusteella, että en olisi myötätuntoinen tai kokisi empatiaa. Se sattuu.