
Perussuomalaiset esitti Satakunnan hyvinvointialueelle pienempiä kokouspalkkioita – muut puolueet tyrmäsivät
Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru paheksuu erityisesti keskustan asennetta Satakunnan aluevaltuuston kustannuksiin.
LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ylen Politiikkaradion vaalitentti tarjosi perjantaina perussuomalaisten puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Riikka Purralle hyvän mahdollisuuden muistuttaa talouden realiteeteista. Hyvinvointialueiden rahoitus kasvaa roimasti, vaikka valtio velkaantuu yhä.
On hyvä ymmärtää, että yleiskatteinen hyvinvointialueiden rahoitus kasvaa tänä vuonna 2,2 miljardia viime vuoteen nähden, kertoi Riikka Purra.
– Se on merkittävä rahamäärä. Hyvinvointialueiden rahoitus on lähes kolmasosa valtion koko budjetista.
Purra muistutti myös hyvinvointialueiden vallankäytöstä.
– Varsinaiset päätökset yleiskatteeseen rahoituksen sisällä tekevät hyvinvointialueet itse. Meillä ei ole mitään mahdollisuutta tehdä korvamerkintöjä sinne tai kertoa esimerkiksi, että älkää säästäkö omaishoidosta, säästäkää vaikka aluevaltuuston rahoista tai laittomasti maassa olevien palveluista.
– Ei. Nämä päätökset tehdään hyvinvointialueilla, joista kahdeksassatoista kahdestakymmenestäyhdestä on oppositiopuolueilla enemmistöasema.
Purra muistutti myös alueilla tehtävän oikeita toimia.
– Ylijäämäisiä budjetteja ollaan tekemässä, toiminta menee oikeaan suuntaan. Ei ole mitään syytä antaa sellaista signaalia, että nyt voi tiputtaa hanskat. Meillä on hyvin selkeä sapluuna, millä tätä toimintaa edistetään. Alueet ovat aika nuoria, ja joka tapauksessa rahoituslakia pitää muuttaa. On selvää, että tällä hallituksella on vielä paljon tekemistä. Ja seuraavalla hallituksella – tämä malli ei ole lainkaan valmis. Prosessi jatkuu.
– Kaikki näissäkin lähivaaleissa, sekä hyvinvointialueilla että kunnissa, perustuu talouteen. Julkisen talouden on oltava kunnossa, jotta pystytään rahoittamaan palveluita ja etuuksia. Ja vaikka tiedetään, että haasteita on siellä täällä, niin kuntatalous näistä julkisen talouden sektoreista voi kaikkein parhaiten.
Purran mukaan perussuomalaiset ottaa huomioon realiteetit.
– Se, että väestö siirtyy yhä vahvemmin kaupunkeihin ja ruuhka-alueille, on sellainen tosiasia, joka tietenkin pitää ottaa huomioon. Ihminen, joka päättää muuttaa hyvin syrjäiselle alueelle, varmasti itsekin ymmärtää, että siellä ei voi olla aivan samalla tavalla lähellä palveluita kuin kaupungeissa.
– Siitä huolimatta meidän selvä kantamme on, että ihmisellä pitää olla mahdollisuus asua missä päin tahansa Suomea ja saada riittävät palvelut. Mutta esimerkiksi digitaalisia ja sähköisiä palveluja tullaan käyttämään yhä enemmän. Meillä ei riitä resurssit turvaamaan aivan samanlaisia palveluja mihin tahansa.
– Mutta on tärkeää, että kaikilla on pääsy niihin välttämättömiin.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru paheksuu erityisesti keskustan asennetta Satakunnan aluevaltuuston kustannuksiin.
Oppositiopuolueet pyrkivät toistuvasti pelottelemaan sillä, että Suomessa hoitoon ei muka enää pääsisi. Tätä teki tänään Ylen aamussa muun muassa SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen. Perussuomalaisten kansanedustaja Pia Sillanpää huomauttaa, että Suomessa pääsee edelleen hyvin hoitoon, kuten hyvinvointialueet ovat itsekin raportoineet.
Länsi-Uudenmaan aluehallitus päätti perussuomalaisen jäsenen Arja Juvosen esityksestä kokouksessaan 3.2.2025 puoltaa sosiaali- ja terveysministeriön lakiesitystä, jossa lakia muutettaisiin siten, että hyvinvointialueilla, Helsingin kaupungilla ja HUS-yhtymällä ei jatkossa enää olisi lakisääteistä velvoitetta järjestää kiireellisen hoidon lisäksi välttämättömiksi arvioituja kiireettömiä terveydenhuollon palveluja laittomasti maassa oleskeleville ihmisille.
Hyvinvointialueet ovat itsehallinnollisia alueita, jotka voivat itse päättää siitä, miten ja mihin kohteisiin alueiden saama valtion rahoitus käytetään. Ratkaisun avaimet ovat oppositiopuolueilla, joilla on 18 aluevaltuustossa 21:stä yksinkertainen enemmistö.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (PS) osallistui Turussa Länsi-Suomen hyvinvointialueiden edustajien keskustelu- ja kehittämistilaisuuteen. Tapaamisen teemoina olivat alueen ajankohtaiset haasteet sekä tulevaisuudennäkymät.
Viikon suosituimmat
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Lue lisää
Lue lisää