Rahoitusneuvontayhtiö Lazard katsoo Kreikan velkataakan niin suureksi, että siitä olisi syytä leikata pois 100 miljardia euroa. Yhtiön mukaan tällä saataisiin painettua velan suhde maan bruttokansantuotteeseen 120 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Tämä tavoite asetettiin Troikan (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto) toimesta.

– Kaikki tietävät jokaista Euroopan maan hallitusta myöden velan olevan nyt kestämätön, Lazardin johtaja Matthieu Pigasse pamauttaa.

Kreikka tarvitsee myös 10 miljardia euroa lisärahoitusta kesään asti. Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis pyytänee lupaa nostaa lyhytaikaisten velkasitoumuksen kattoa 8 miljardilla eurolla. Tämän lisäksi EKP:n hallussa olevien Kreikan velkakirjojen tuotot (1,9 miljardia euroa) ohjattaisiin Kreikalle, kuten aiemmin on tehty.

Saksa ei kuitenkaan ole valmis ehdotuksiin, jos niihin ei sisälly vyönkiristystä. Kreikan hallituksen esittelemä talousohjelma rikkoo menoleikkausohjelmaa, jonka Kreikan edellinen hallitus on luvannut toteuttaa tukirahoja vastaan.

Henri Myllyniemi

Tagit