Kilpailukykysopimuksen saaminen lopultakin maaliin oli vuoden suurin saavutus. Näin arvioi kansanedustaja Rami Lehto (ps.) perussuomalaisten ryhmäpuheessa budjetin yleiskeskustelussa keskiviikkona eduskunnassa.

Lehdon mukaan hallituksen tehtävä ei ole helppo: liian ankarat toimet velkaantumisen katkaisemiseksi voisivat johtaa tilanteeseen, jossa työllisyys kärsii, ostovoima ja verotulot heikkenevät ja julkiset menot kasvavat.

Turvaa työpaikat ja luo uusia

Tärkeintä on säilyttää olemassa olevat työpaikat ja parantaa yritysten toimintaedellytyksiä niin, että ne voivat luoda uusia työpaikkoja ja kilpailla vientimarkkinoilla nykyistä paremmin.

– Tähän me perussuomalaiset olemme sitoutuneet sataprosenttisesti, Lehto painotti.

– Tämän vuoden tärkeimpänä saavutuksena kansantaloutemme tulevaisuuden kannalta voidaan pitää hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen aikaansaamaa kilpailukykysopimusta. Samalla, kun sopu tähtää yritysten kilpailukyvyn parantamiseen sekä viennin ja työllisyyden lisäämiseen, hallitus keventää työn verotusta yhteensä 515 miljoonalla eurolla. Hallituksen tavoite on tehdä työnteosta entistä kannattavampaa ja tästä syystä myös muihin työllisyyttä ja yrittäjyyttä edistäviin toimiin on ryhdytty, Lehto viitoitti.

Sote-uudistuksessa ei liikaa valtaa hyötyjille

Lehto piti sote- ja aluehallintouudistusta keskeisenä haasteena.

– Onnistuessaan se voi merkittävästi hillitä julkisen sektorin menojen kasvua ja vahvistaa julkista taloutta. Tähän pääsy edellyttää sitä, että parhaat ja tehokkaimmat toimintamallit otetaan laajasti käyttöön, eikä uudistusta vesitetä antamalla liikaa valtaa erilaisille uudistuksesta hyötymään pyrkiville intressiryhmille, vaan uudistus viedään läpi palvelujen saatavuus, laatu ja kohtuullinen kustannustaso edellä, Lehto painotti.

Veli-Pekka Leskelä