Ranskan tuore talousministeri Bruno Le Maire kertoo Ranskan alkavan noudattaa EU:n talouskurisopimusta. Ranska toivoo talouden uudistamisen johtavan Saksan luottamuksen palautumiseen ja euromaiden tiivistyvään yhteistyöhön. Ranskan on tiedetty haluavan euromaille muun muassa yhteisen valtiovarainministeriön. Asiasta kirjoitti Politico.

Talouskurisopimuksen noudattaminen tarkottaisi vuotuisen budjettialijäämän leikkaamista alle kolmeen prosenttiin suhteessa maan bruttokansantuotteesta. Ranska ei ole tähän pystynyt kahdeksaan vuoteen.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kertoi Saksan olevan luonnollisesti kannustamassa Ranskaa talousuudistuksiin.

– Saksa luottaa Ranskaan, Schäuble lausui.

Suunnitelmat ympäripyöreitä

Le Maire ja Schäuble keskustelivat myös saksalais-ranskalaisen akselin tähtäävän euroalueen uudistuksiin. Yksityiskohdat jäivät vielä uupumaan. Saksa on aiemmin suhtautunut empien euromaiden liittovaltioajatukseen, koska saksalaiset pelkäävät joutuvan maksumieheksi.

Kaksikko kertoi Saksan ja Ranskan perustavan erityisen työryhmän selvittämään talousyhteistyön tiivistämistä euroalueella. Työryhmän tavoitteena on saada euromaiden julkinen ja yksityinen velkaisuusasteet laskemaan, sekä harmonisoida yritysverotus valuutta-alueella. Työryhmän on määrä esittää polku uudistuksiin heinäkuussa.

Schäublen mukaan Saksalla ja Ranskalla on suuri vastuu johtamalla euroalue uudistuksiin. Le Mairen mukaan euroalueen uudistuksista on puhuttu vuosia, mutta toimet ovat jääneet taka-alalle.

Saksa on skeptinen

Saksa ei halua sitoutua euroalueen tiivistämiseen ennen kuin Ranska saa taloutensa kuntoon. VTT Heikki Koskenkylä kirjoitti Suomen Uutisissa miltei päivälleen kaksi vuotta sitten, että Ranskan talousuudistukset ovat vesittyneet pahoin. Maa on laiminlyönyt työmarkkinoiden uudistukset täysin. Ranskan muutosvastarinta uudistuksiin on jatkunut vuosisatoja.

Ranskan ay-liike on suhtautunut perin penseästi työmarkkinauudistuksiin. Ranskan työlainsäädäntö on suuri byrokraattinen viidakko, mikä on omiaan hillitsemään palkkausta. Lisäksi ranskalaiset kapinoivat herkästi kaikkia uudistuksia vastaan. Tuloksena on lukuisia vesittyneitä yrityksiä saada maan talous yhteisvaluutta euron vaatimiin mittoihin.

– Schäuble on nähnyt lukuisten Ranskan talousministerien tulevan ja menevän, Le Mairen avustaja lataa.

Henri Alakylä