

Vastanimitetty talousministeri Bruno Le Maire. / Lehtikuva
Ranska lupaa talousuudistuksia – haluaa vastineeksi euromaille syvenevää yhdistymistä
Ranskan tuore talousministeri Bruno Le Maire kertoo Ranskan alkavan noudattaa EU:n talouskurisopimusta. Ranska toivoo talouden uudistamisen johtavan Saksan luottamuksen palautumiseen ja euromaiden tiivistyvään yhteistyöhön. Ranskan on tiedetty haluavan euromaille muun muassa yhteisen valtiovarainministeriön. Asiasta kirjoitti Politico.
Talouskurisopimuksen noudattaminen tarkottaisi vuotuisen budjettialijäämän leikkaamista alle kolmeen prosenttiin suhteessa maan bruttokansantuotteesta. Ranska ei ole tähän pystynyt kahdeksaan vuoteen.
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kertoi Saksan olevan luonnollisesti kannustamassa Ranskaa talousuudistuksiin.
– Saksa luottaa Ranskaan, Schäuble lausui.
Suunnitelmat ympäripyöreitä
Le Maire ja Schäuble keskustelivat myös saksalais-ranskalaisen akselin tähtäävän euroalueen uudistuksiin. Yksityiskohdat jäivät vielä uupumaan. Saksa on aiemmin suhtautunut empien euromaiden liittovaltioajatukseen, koska saksalaiset pelkäävät joutuvan maksumieheksi.
Kaksikko kertoi Saksan ja Ranskan perustavan erityisen työryhmän selvittämään talousyhteistyön tiivistämistä euroalueella. Työryhmän tavoitteena on saada euromaiden julkinen ja yksityinen velkaisuusasteet laskemaan, sekä harmonisoida yritysverotus valuutta-alueella. Työryhmän on määrä esittää polku uudistuksiin heinäkuussa.
Schäublen mukaan Saksalla ja Ranskalla on suuri vastuu johtamalla euroalue uudistuksiin. Le Mairen mukaan euroalueen uudistuksista on puhuttu vuosia, mutta toimet ovat jääneet taka-alalle.
Saksa on skeptinen
Saksa ei halua sitoutua euroalueen tiivistämiseen ennen kuin Ranska saa taloutensa kuntoon. VTT Heikki Koskenkylä kirjoitti Suomen Uutisissa miltei päivälleen kaksi vuotta sitten, että Ranskan talousuudistukset ovat vesittyneet pahoin. Maa on laiminlyönyt työmarkkinoiden uudistukset täysin. Ranskan muutosvastarinta uudistuksiin on jatkunut vuosisatoja.
Ranskan ay-liike on suhtautunut perin penseästi työmarkkinauudistuksiin. Ranskan työlainsäädäntö on suuri byrokraattinen viidakko, mikä on omiaan hillitsemään palkkausta. Lisäksi ranskalaiset kapinoivat herkästi kaikkia uudistuksia vastaan. Tuloksena on lukuisia vesittyneitä yrityksiä saada maan talous yhteisvaluutta euron vaatimiin mittoihin.
– Schäuble on nähnyt lukuisten Ranskan talousministerien tulevan ja menevän, Le Mairen avustaja lataa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää