Ranskan presidentti Emmanuel Macron kehotti yrityskaupan vuoksi työttömyysuhan alle joutuneita työläisiä ”lopettamaan v***n tuhon viljelyn ja hakemaan töitä”. Ranskan poliittinen kenttä reagoi välittömästi, brittilehti Telegraph kirjoittaa. Presidenttiä moitittiin ylimieliseksi niin vasemmalta kuin oikealtakin.

Macronin tiedottaja puolusteli presidentin sanomisia todeten, että presidentti käytti arkikieltä kiteyttäen monen ranskalaisen tunnot.

Työttömyysuhan alla olevat työntekijät voisivat hakea työpaikkaa 150 kilometrin päästä vastaavanlaiselta tehtaalta, jolla on ollut ongelmia saada työvoimaa. Macronin mukaan itkuvirsien sijaan ihmisten pitäisi hakea työpaikkaa tältä toiselta tehtaalta.

Työntekijöiden protestit ovat äityneet paikoin jopa vandalismiin. Työpaikkojen koneita on turmeltu mielenilmausten yhteydessä.

Macron on pöyristyttänyt aiemminkin

Telegraph listaa Macronin sanomisia, jotka ovat aiheuttaneet meteliä virkakautensa aikana. Macron on muun muassa nimittänyt teurastamon työntekijöitä lukutaidottomiksi. Hän vastasi hänen räätälintyönä teetettyä pukua kritisoineelle miehelle, että paras keino hankkia puku on työskentely.

Vasemmiston mielestä Macronin on entisenä investointipankkiirina helppo laukoa vastaavia lausuntoja synnyttyään kultalusikka suussa.

Politiikan tutkija Christophe Barbierin mielestä tällainen ulosanti kuuluu Macronin poliittisiin tavotteisiin. Macronin talousohjelma tekee selkeää pesäeroa Ranskalle tyypilliseen sosialismiin.

Macron ei silti nauti sen suurempaa suosiota kuin hänen edeltäjänsä sosialistipresidentti François Hollande. Viikkolehti Le Figaro arvioi Macronin suosion olevan vain 39 prosentissa, mikä on osapuilleen sama lukema kuin Hollandella yhtä monen virkapäivän jälkeen.

Henri Alakylä