Ranskassa on pidätetty satoja mielenosoittajia lauantain aikana. Viikko sitten mellakoiksi äityneet protestit ovat jatkuneet myös tänä viikonloppuna. Presidentti Emmanuel Macronin Tasavalta liikkeelle -puolueen kansanedustaja Benoît Potterie sai perjantaina tappouhkauksen.

Ensimmäiset mielenilmaukset järjestettiin sosiaalisessa mediassa 17.11. Protestit ovat eskaloituneet mellakoiksi. Viime viikonloppuna poltettiin noin 200 autoa, Riemukaari vandalisoitiin ja kauppoja ryöstettiin.

Viranomaiset kertoivat pidättäneensä yli 500 ihmistä, joista yli 350 on otettu säilöön. Mellakat ovat maan suurimpia 50 vuoteen.

Macronin täyskäännös

Presidentti Macron on kritisoinut edeltäjiään siitä, että nämä ovat antaneet periksi maan talousuudistuksissa. Macron onkin jääräpäisesti pitänyt uudistuksistaan kiinni.

Lopulta kamelin selkä katkesi. Marraskuussa keltaisiin huomioliiveihin pukeutuneet protestoijat vastustivat Macronin polttoaineverojen korotuksia. Macron turvautui järkähtämättömään taktiikkaansa. Verojen piti kiristyä ensi vuoden alusta alkaen.

Protestit voimistuivat ja tiistaina 4.12. pääministeri Édouard Philippe ilmoitti veronkorotusten jäädytyksistä kuudeksi kuukaudeksi. Samalla kaasun ja sähkön hinnankorotukset jäädytettiin yhtä pitkäksi ajaksi. Torstaina polttoaineverojen korotukset peruttiin koko vuodeksi. Tämä tietää noin 4 miljardin euron lovea maan ensi vuoden budjettiin.

Se ei riittänyt. Keltaliivit olivat kasvattaneet vaatimuslistaansa merkittävästi. Vaatimuslista oli kasvanut, sisältäen nyt 42 vaatimusta.

Miljarditappiot

Vähittäiskauppojen yhdistys arvioi tappioiden ja vahinkojen yltäneen jo noin miljardiin euroon. Tavallisesti joulukuiset viikonloput ovat olleet vilkasta joulumyyntiaikaa. Pariisissa kauppojen ikkunoita oli suljettu ja kahviloiden terassi-irtaimistoa kerätty sisätiloihin. Turistien vetonauloista muun muassa Eiffel-torni ja Louvren taidemuseo olivat suljettuja.

Mielenosoittajia oli määrätty talttumaan ympäri Ranskaa lähes 90 000 poliisia ja santarmia, joista Pariisiin 8 000.

Vasemmistolainen CGT -ammattiyhdistysjärjestö on ilmoittanut torstaina alkavasta kahden vuorokauden lakosta, mihin osallistuvat energia-alan työntekijät. Järjestö tavoittelee myös rautatie- ja metroliikenteen työntekijöitä lakkoon.

Maan hallitus on paniikissa. Protestoijia kannattaa noin 70 prosenttia ranskalaisista viime viikonlopun mellakoista huolimatta. Opiskelijoita on liittynyt protesteihin. Hallitus on kertonut harkitsevansa rikkaiden solidaarisuusveron palauttamista ja minimipalkan korotusta tyynnyttääkseen keltaliivejä.

Kansanedustajalle luoti postitse

Kapina sai perjantaina uhkaavan käänteen, kun Macronin puolueen kansanedustaja Benoît Potterie sai luodin postitse. Luodin saatesanoina oli kolkko teksti.

– Ensi kerralla tällainen löytyy silmiesi välistä, viestissä kerrottiin.

Henri Alakylä