

LEHTIKUVA
Riikka Purra Kuntaliiton puheenjohtajapaneelissa: ”Kuntien lakisääteisiä tehtäviä on kevennettävä”
Huomattava osa kunnista on taloudellisissa vaikeuksissa mutta valtiota on turha huutaa avuksi, koska ”sokea on todella huono taluttamaan toista sokeaa”. Näin luonnehti maamme nykytilaa valtiovarainministeri Riikka Purra Kuntaliiton puoluejohdon paneelissa.
Kunta- ja aluevaalien lähtölaskenta alkoi keskiviikkona Kuntaliiton puheenjohtajapaneelilla. Alun kuntien omien in house -yhtiöitä koskevan episodin jälkeen keskustelu sai uutta pontta, kun päästiin yleistä intohimoa herättäviin teemoihin.
Valtiosta ei ole kuntien pelastajaksi
Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio muistutti puheenjohtajia siitä, että kuntien säästöpaineet alkavat nyt näkyä toden teolla. Talousjohtajille osoitetussa kyselyssä heistä 40 prosenttia kertoi kuntansa talouden olevan joko heikko tai erittäin heikko ja verotus on kiristymässä joka toisessa kunnassa.
– Sokea on todella huono taluttamaan toista sokeaa, luonnehti valtiovarainministeri Riikka Purra kysymystä siitä, miten valtio voisi tulla kuntien avuksi tässä heikossa taloustilanteessa.
– Vaikka tiedämme nämä kuntataloudenkin selvät haasteet, niin suorastaan hyvin siellä voidaan, kun verrataan valtioon tai hyvinvointialueisiin. Valtiosta ei ole tässä julkisen talouden tilanteessa pelastajaksi, kuntien lakisääteisiä tehtäviä on kevennettävä.
”EU:n sääntelytsunami on ongelma”
Purralta kysyttiinkin tilaisuudessa siitä, miten kuntien velvoitteita voitaisiin vähentää ilman, että valtion velkaa vain siirretään keinotekoisesti kunnille. Vastauksensa aluksi Purra kiitti kuntia ja Kuntaliittoa ”aivan erinomaisista” normienpurkulistoista.
– Meillä on itse asiassa hallitusohjelmassa kirjaus siitä, että kun lisäämme jonnekin normeja, niin vähennämme niitä muualta.
– Toisaalta Euroopan unionista tuleva sääntelytsunami on tässä merkittävä ongelma kaikilla hallinnonaloilla, koska niihin puuttuminen ei ole oikein mahdollista.
Väärä kuva maahanmuutosta
Rkp:ssä on hekumoitu talouden saattamista vauhtiin pitämällä vuosittainen nettomaahanmuutto 40 000 henkilön tasolla. Panelistit olivat ajatukselle ainakin osin myötämielisiä, Purraa lukuun ottamatta.
Kokoomuksen pääministeri Petteri Orpo, kristillisten maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sekä keskustan Antti Kaikkonen ajoivat asiassa kaksilla rattailla. Keskustelu kiihtyi vihreiden Sofia Virran kritiikittömän maahanmuuttomyönteisen purkauksen myötä.
– Te annatte jatkuvasti väärää kuvaa, että haittaisimme työperäistä maahanmuuttoa, kommentoi Orpo Virran puhetulvaa.
Hallitus hillitsee haitallista maahanmuuttoa
– Te annatte väärän kuvan siitä, mitä hallitus tekee ja mitä Suomessa tapahtuu. Te haittaatte sillä Suomen houkuttavuutta ja kuvaa, pitäisi pysyä faktoissa, Orpo jyrähti.
– Hallitus ei millään tavalla vaikeuta sellaisten ihmisten maahantuloa, jotka osallistuvat tähän yhteiskuntaan, tekevät töitä, integroituvat, selvitti puolestaan Purra.
– Sen sijaan me teemme sellaisia toimia, että meille haitallinen maahanmuutto vähenee ja toisaalta sellaisia, ettei tätä järjestelmää voi hyväksikäyttää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sääntelytsunami normien purku kuntien lakisääteiset tehtävät Minna Punakallio kunta- ja aluevaalit 2025 kunnallisvaalit 2025 Sofia Virta puolueiden puheenjohtajat haitallinen maahanmuutto nettomaahanmuutto Suomen Kuntaliitto puheenjohtajapaneeli Työperäinen maahanmuutto Riikka Purra Sari Essayah Petteri Orpo Antti Kaikkonen EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtiovarainministeri Purra moittii opposition talousvaihtoehtoja toiveajattelusta ja konkretian puutteesta – ”Taikaseinäsosialismi ei toimi”

Hallitus sopeuttaa, turvaa ja auttaa työllistymään – se on hyvinvointivaltion tulevaisuuden kannalta välttämätöntä

Purra: Hallituksen talouspolitiikka on vastuullista, realistista ja uskottavaa

Perussuomalaiset tekevät politiikkaa kaikkien veronmaksajien hyväksi: ”Julkisin varoin rahoitettuja toimintoja laitetaan vihdoinkin tärkeysjärjestykseen”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.