Kiista moskeijoiden rukouskutsun sallimisesta on päättymässä tekniikan riemuvoittoon.
Göteborgin moskeijassa on havaittu, että älypuhelimen applikaatio on vähintään yhtä tehokas keino muistuttaa rukouksesta kuin mullahin huuto minareetista, Expressen-lehti kertoo.
Ja jokaisella on puhelin.

Ruotsissa on kevään ja kesän mittaan käyty suurilla kirjaimilla keskustelua rukouskutsun sallimisesta, mistä Suomen Uutiset on kirjoittanut aiemmin. Siis sallitaanko kutsu sillä perinteisellä tavalla, jossa huuto kuuluu minareetin kovaäänisistä riittävällä äänenvoimakkuudella. Kaksi moskeijaa on keväällä saanut tähän luvan ja se on lisännyt polttoainetta keskustelun kiivaisiin liekkeihin.

Göteborgin sunnimoskeijan lehdistövastaava Mohammed El-Alti on ennakkoluulottomasti havainnut, että puhelimeen asennettava sovellus on yhtä tehokas keino muistuttaa rukousajasta kuin perinteinen mullahin huuto.

– Emme ole hylänneet kutsua mutta se kuuluu vain moskeijan seinien sisällä. Nythän on niin, että kaikilla muslimeilla on puhelin. Kun siinä on sovellus, joka muistuttaa rukousajasta, niin se kyllä riittää useimmille, El-Alti perustelee.

Tekniikka rakentaa siltaa riitelevien uskontokuntien välille, sillä myös shiiamuslimit hyväksyvät mobiilikutsun rukoukseen.

– Maailma on täynnä ladattavia sovelluksia, joten missään päin maailmaa ei ole teknisessä mielessä ongelmaa saada puhelimeensa rukouskutsua, sanoo Järfallan Imam Ali -shiiamoskeijan tiedottaja Akil Zahiri.

Suomen Uutiset