Rochdalen laajasta lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyneestä rikossarjasta tuomitut pakistanilaismiehet asuvat yhä kaupungissa kaikessa rauhassa, vaikka heidät olisi pitänyt karkottaa maasta jo vuosia sitten. Eräs uhriksi joutuneista tytöistä pitää tätä täydellisenä petoksena hyväksikäytettyjä tyttöjä kohtaan. Grooming-jengien etnisistä taustoista tehty tutkimus salattiin yleisöltä. Asiasta kertovat brittimediat.

Manchesterin lähellä Keski-Englannissa sijaitsevassa Rochdalen kaupungissa tapahtui vuosina 2008-12 laaja rikossarja, jossa kymmenet nuoret tytöt joutuivat seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Uhreja oli ainakin 47 ja he olivat enimmäkseen 13-15-vuotiaita, valkoisia brittityttöjä. Hyväksikäyttäjät olivat pakistanilaistaustaisia, 24-59-vuotiaita miehiä.

Nyt on käynyt ilmi, että ainakin kolme miehistä on palannut Rochdaleen kärsittyään vankeustuomionsa ja asustelee siellä kaikessa rauhassa, vaikka heidät on määrätty karkotettaviksi jo vuosia sitten. Grooming-jengin uhriksi joutunut tyttö pitää hyvin ahdistavana sitä, että eräs hyväksikäyttäjistä asuu hänen lähellään.

– Minä luulin, että Theresa May hoiti hänen karkotuksensa, joten miksi mies on yhä täällä, tyttö kysyy Mirror-lehdessä.

Kansalaisuus peruutettiin mutta karkotus venyy

Nyt kyseessä olevat kolme miestä vangittiin vuonna 2012. He saivat lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä 6-9 vuoden tuomiot, jotka he ovat jo suorittaneet. Vankilasta vapauduttuaan nämä nyt noin viisikymppiset pakistanilaismiehet palasivat Rochdaleen, jossa he ovat arvostettuja muslimiyhteisön jäseniä. Yksi miehistä on viiden lapsen isä, joka on aiemmin opettanut paikallisessa moskeijassa.

Miehet olivat aiemmin Pakistanin ja Britannian kaksoiskansalaisia, mutta heidän brittikansalaisuutensa on peruutettu. Miehet tekivät kansalaisuuden peruuttamisesta valituksen, koska heidän mukaansa se loukkasi heidän ihmisoikeuksiaan. Valitus kuitenkin kaatui oikeudessa vuonna 2018.

Yksi miehistä valitti jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, koska hänet tuominnut valamiehistö koostui kokonaan valkoisista, joten hän ei mielestään saanut reilua oikeudenkäyntiä. EIT hylkäsi valituksen, kertoo Guardian-lehti.

Nyt tilanne on siis se, että hyväksikäytön uhrit ovat olleet siinä uskossa, että miehet on karkotettu Pakistaniin jo vuosia sitten, mutta näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Mahdollisesti karkotusprosessiin liittyvä valituskierre jatkuu yhä.

Tutkimus grooming-jengien etnisyydestä salattiin

Vuonna 2018 silloinen sisäministeri Sajid Javid määräsi tehtäväksi tutkimuksen grooming-jengien etnisistä taustoista. Tutkimuksen tulokset kuitenkin salattiin.

Yli 120 000 brittiä allekirjoitti parlamentille osoitetun vetoomuksen, jossa vaadittiin tutkimuksen tulosten julkaisemista. Boris Johnsonin hallitus kuitenkin kieltäytyi julkaisemasta tutkimusta. Sisäministeriön antamassa vastauksessa korostetaan, että hyväksikäyttö on hyväksikäyttöä, ja että ”lasten hyväksikäyttäjiä on kaikenlaisia ja he edustavat eri ikäryhmiä, yhteisöjä, etnisyyksiä ja uskontoja”.

On kuitenkin ilmeistä, että grooming-jengien toimintaan liittyy selvä etninen ulottuvuus. Northumbrian poliisipäällikkö Steve Ashman kommentoi Independentille aiemmin, ettei asiassa päästä pakoon siltä tosiasialta, että suurin osa hyväksikäyttäjistä on maahanmuuttajataustaisia. Tekijöiden lähtömaiden joukko on kirjava – Pakistan, Bangladesh, Iran, Irak, Kurdistanin alue, Turkki, Albania ja Itä-Eurooppa.

Rasistisia rikoksia

Entinen syyttäjälaitoksen ylin johtaja lordi Ken Macdonald sanoi BBC:n ohjelmassa 2017, että grooming-rikoksia tulisi käsitellä ”pohjimmiltaan rasistisina” rikoksina.

Hän kertoi myös, että ”tietyissä yhteisöissä” on ongelmana se, että niiden miehet pitävät nuoria, valkoisia tyttöjä ”ihmisroskana, jota voi käyttää seksuaalisiin tarkoituksiin”.

SUOMEN UUTISET