
Ruohonen-Lerner: Verotietojen vaihtoa koskeva direktiivi etenee
Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnassa (ECON) äänestettiin tänään verotietojen vaihdosta EU:n jäsenmaiden kesken. Valiokunta hyväksyi neuvostossa kertaalleen hyväksytyn esityksen selvällä enemmistöllä.
Valtiovarainministerit pääsivät maaliskuussa sopuun DAC4-direktiivistä, jonka mukaan suurimpien monikansallisten yritysten pitää jatkossa raportoida maakohtaisista verotustiedoista sijaintivaltionsa veroviranomaiselle. EU-maiden tulee myös vaihtaa näitä tietoja automaattisesti.
Myös pienemmät yritykset mukaan
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner toimi raportin varjoesittelijänä parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnassa. Hän jätti raporttiin myös omia korjausehdotuksiaan.
– Nyt ilmoitusvelvollisuus koskee ainoastaan kansainvälisiä suuryrityksiä, joilla on yli 750 miljoonan euron liikevaihto. Tämä on ongelmallista, sillä aggressiivista verosuunnittelua harrastavat myös paljon pienemmät yritykset. Esimerkiksi Suomessa ilmoitusvelvollisuuden piiriin menee arviolta alle 100 kappaletta. Liikevaihdon rajan pitäisi olla huomattavasti alhaisempi, mielestäni 40 miljoonaa euroa olisi sopiva, Ruohonen-Lerner sanoo.
Julkisuus lisää painetta
Europarlamentaarikon mielestä direktiiviin olisi voitu sisällyttää myös verotietojen julkistaminen kansalaisille.
– Nyt tiedot kulkevat ainoastaan veroviranomaiselta toiselle. Toivottavasti verohallinto pystyy tietojenvaihdon pohjalta kohdentamaan tarkastuksensa jatkossa juuri näihin pahimpiin veronkiertäjäyrityksiin.
– Avoimuus on paras lääke veronkiertoon. Minusta kansalaisilla on oikeus saada tietää yrityksen verojalanjälki, ja päättää sen pohjalta, minne he haluavat rahansa kantaa. Esimerkiksi Panama-vyyhdin paljastuminen ei ole tehnyt hyvää Nordealle. Mahdollisimman suuri julkisuus tuo myös poliittista painetta lisäuudistuksille veronkierron vastaisessa taistelussa, Ruohonen-Lerner painottaa.
“Tiedot julkisiksi myös kansalaisille”
Puutteista huolimatta Ruohonen-Lerner äänesti raportin puolesta.
– Päätös tietojenvaihdosta ja maakohtaisesta raportoinnista on askel oikeaa suuntaan. Seuraava tavoitteeni on saada nämä tiedot julkisiksi myös kansalaisille.
Nyt käsitellyssä direktiivissä päätösvalta on neuvostolla, joka konsultoi Euroopan parlamenttia. Seuraavaksi valiokunnassa äänestetty raportti siirtyy Euroopan parlamentin toukokuun täysistunnon käsittelyyn.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruohonen-Lerner: “Vaadin järeitä toimia veronkierron estämiseksi”

Ruohonen-Lerner hiillosti Googlea ja Ikeaa veronkierrosta

Ruohonen-Lerneriltä kysymys komissiolle – pankkien rooli veronkierrossa on selvitettävä
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.