Ruotsidemokraatit ja Ruotsin kokoomus näyttävät löytäneen yhteisen sävelen kerjäyksen kieltämiseksi. Kielto koskisi kaikkia julkisia paikkoja koko valtakunnassa. Kerjäyskielto on osa kokoomuksen rikollisuuden torjuntaa käsittelevää ohjelmaa.


Aloitteen takana ovat toistaiseksi vain nämä kaksi oppositiopuoluetta.

Miten kerjäyskielto käytännössä sitten toteutettaisiin ja mitä rangaistuksia kiellon rikkomisesta seuraisi, se on Expressen-lehden mukaan vielä epäselvää. Kokoomus lähtisi keräämisen rankaisemisesta sakoilla, mutta muutkin keinot ovat mahdollisia.

Eräs mahdollisuus olisi noudattaa Tanskan mallia. Siellä kerjääminen on kielletty. Rangaistuksia kovennettiin äskettäin ja nyt ”turvattomuutta lisäävästä kerjäämisestä” voi olla seuraamuksena kahden viikon ehdoton vankeustuomio.

– Haluamme kansallisen kerjäyskiellon koko vaalikaudeksi, sanoo ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja ja oikeuspoliittinen asiantuntija Adam Marttinen.

– Kielto pitäisi toteuttaa siten, että joko poliisi tai vartijakoulutuksen saanut henkilö voivat keskeyttää kerjäämisen ja selvittää kerjääjän henkilöllisyyden.

Suomen Uutiset