
Ruotsin poliisiuudistus: Kaikki saman katon alla ja 10 000 poliisia lisää
Maahanmuuttotaustaisen rikollisuuden kasvu, sekavat johtosuhteet ja tuskin tyydyttävät työn tulokset pakottivat Ruotsin poliisin tarkastelemaan toimintatapojaan. Nelisen vuotta sitten 21 eri poliisiyksiköstä muodostettiin yksi ja vain turvallisuuspolisi Säpo jäi organisaation ulkopuolelle.
Ruotsin poliisilla on tänään, myllerrysten jälkeen 30 000 työntekijää. Viiden vuoden kuluttua työntekijöitä on 40 000. Poliisiylijohtaja Anders Thornberg katsoo tulevaisuuteen Expressenin haastattelussa.
Poliisin kohtaama todellisuus on kovin erilaista eri puolilla Ruotsia:
– Joissain maahanmuuttajavaltaisissa lähiöissä ihmiset ovat huolissaan siitä, että kaduilla ammutaan ja myydään huumeita täysin vapaasti ja jos uskaltautuu ulos, saattaa joutua ryöstetyksi. Jossain päin maata taas ollaan huolissaan siitä, että nuoriso ajaa mopoautoilla kortitta ja roskaavatkin vielä, sanoo poliisiylijohtaja Thornberg.
Kyse on kuitenkin siitä, miten ihmiset asiat kokevat omassa ympäristössään ja siksi poliisi ei saa väheksyä paikallistakaan tilannekuvaa.
– Valitettavasti vakava rikollisuus on lisääntynyt ja se on vienyt poliisin resursseja pikkurikoksilta. Se sattuu poliisin sydämeen, poliisiylijohtaja huokaa.
Jengirikollisuus lisääntymään päin
Jengirikollisuus on edelleen kasvussa ja se on eräs poliisin suurimmista huolista. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että jengien käytössä on huipputekniikkaa, kuten viestiliikenteen salaamiseen käytettäviä applikaatioita. Poliisin kannalta lainsäädäntö on jäänyt informaatiotekniikan sovellusten jalkoihin ja operaattorit eivät tallenna verkkoliikennettä riittävän pitkältä ajalta.
Poliisi haluaisi päästä viestien sisältöihin kiinni itse asiassa jo ennen kuin ne salataan ja sekin vaatii yhteiskunnan toimenpiteitä. Rikollisten ja vain heidän on poliisiylijohtajan mielestä syytä olla huolissaan jatkuvasta salakuuntelusta, -katselusta, teleseurannasta sekä soluttautumisesta.
– Lainmuutos on meneillään ja ensi käden tiedonhankinta on ehdottoman tärkeätä silloin, kun puhutaan terrorismista, murhista, vakavista huumerikoksista ja vaikkapa lasten hyväksikäytöstä.
Talousrikollisuus siirtyy nettiin
Talousrikollisuus on siirtymässä voimalla nettiin. Sekin vaatii poliisin resurssien suuntaamista uudelleen.
– Pankkiryöstöt ja arvokuljetusten ryöstöt vähenevät kaiken aikaa. Nettirikollisuus sitten vuorostaan kasvaa. Meidän täytyykin vakavasti miettiä sitä, mihin uudet resurssimme valtakunnallisesti käytämme.
Eräs poliisin uusista panostuksista on rajat ylittävien rikollisjärjestöjen seuranta ja niiden toiminnan hankaloittaminen. Tällöin puhutaan varasliigoista, jotka tulevat maahan ja katoavat saman tien takaisin, saalis usein mukanaan.
– Ulkorajojen vartiointia on parannettava, siitähän olemme saaneet pyyhkeitä EU:n sisälläkin. Ehkä pystymme siten estämään paremmin kansainvälisten verkostojen ujuttautumista Ruotsiin. Nythän on taas alkamassa perämoottorivarkauksien aika, Thornberg antaa esimerkin.
Suomen Uutiset raportoi varasliigojen toimista toukokuun alussa.
Lisää liksaa
Poliisia on jäytänyt sisältäpäin ammatin huojuva arvostus ja kehnoksi koettu palkkaus. Siihenkin on tulossa muutosta. Samalla kun poliisiviraston pääluku nousee 10 000 henkilöllä vuoteen 2024 mennessä.
– Voidaan sanoa, että palkat ovat olleet liian huonot verrattuna yleiseen palkkatasoon. Tavallinen kansa on varmaankin sitä mieltä, että poliisien palkkoja pitää nostaa. Sellaisille ihmisille pitää maksaa säällisesti, jotka joutuvat usein vaarallisiin tilanteisiin ja asettavat henkensä alttiiksi muiden kansalaisten puolesta.
Poliiseja on siis tulossa roppakaupalla lisää sekä kaupunkien kaduille että kybermaailmaan. Jatkuvan muutoksen vaatimus ei kuitenkaan pysähdy tähän.
– Yhä useammat palvelut viedään nettiin, niin ettei kansalaisten tarvitse jonotella poliisiasemilla. Uusi sukupolvi ei todellakaan halua körötellä asemalle asioimaan, vaan kaiken on tapahduttava verkossa. Poliisiaseman on oltava aina auki.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Joko ylikorostunut tulonjakopolitiikka tuhosi järkevän taloudenpidon Suomessa? – ”Ne, jotka kiivaimmin vaativat verotuksen kiristämistä, ovat niitä, jotka eivät itse maksa veroja”
Ylikorostunut tulojako ensin -ajattelu on osin jo tuhonnut poliittisen debatin Suomessa, ja samalla se estää monia sinällään järkeviä talouspoliittisia toimia, emeritusprofessori Matti Virén kirjoittaa ajatuspaja Suomen Perustan uudessa julkaisussa.