Vaikka maassa on rauha niin verkossa on käynnissä sota. Keskiverto kansakunta joutuu aggressiivisen, ulkomailta tulevan kyberhyökkäyksen kohteeksi päivittäin. Ruotsin puolustusvoimien signaalitiedustelun (FRA) suurin päänsärky ovat kuitenkin hybridiuhat, joissa yhdistellään verkkohyökkäyksen, mielipidevaikuttamisen ja sabotaasin elementtejä.

– Olemme tavallaan jo harmaalla alueella, kuvailee toimintaympäristöä FRA:n vuodenvaihteessa aloittanut pääjohtaja Björn Lyrvall. Epävakaat ajat ja kiristynyt turvallisuustilanne heijastuvat suoraan FRA:n toimeksiantajien eli maan hallituksen, puolustusvoimien, tiedusteluviranomaisten ja poliisin tarpeisiin.

-Nopean raportoinnin tarve kasvaa kaiken aikaa ja paine on kova, Lyrvall toteaa Aftonbladetissa.

Kohti epälineaarista sodankäyntiä

FRA:n vuosiraportissa ennakoidaan, että hybridiuhkiin ja epälineaariseen sodankäyntiin liittyvä tiedontarve kasvaa erityisen voimakkaasti. Epälineaarisen sodankäynnin asearsenaaliin kuuluvat perinteisten torrakkojen lisäksi vaikuttamisoperaatiot somessa ja mediassa, väärän tiedon levittäminen eli disinformaatio, erityyppiset kyberuhat ja suora sabotaasi.

– Ruotsin kriittistä infrastruktuuria vastaan suunnatut hyökkäykset ovat lisääntyneet, eivätkä vähiten viranomaisia ja valtion omistamia yhtiöitä vastaan, Lyrvall kertoo.

Koneoppimista ja tekoälyä

FRA:n toimenkuvaan kuuluu sekä hyökkääjien tunnistaminen ja seuraaminen, että hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden viranomaisten ja yritysten tukeminen. Apuna on mystinen TDV, koneoppimista ja tekoälyä hyödyntävä varoitusjärjestelmä, jonka FRA on kehittänyt seuraamaan ja analysoimaan verkon vilskettä ja erityisesti tunkeutumisyrityksiä. (Järjestelmän tehokkuudesta on kokemuksia tiettävästi myös Suomen ulkoministeriöllä).

Pääjohtaja Lyrvallin mielestä on asioiden yksinkertaistamista väittää, että isojen verkkohyökkäysten takana olisi aina valtiollinen tekijä:

– Voi olla niinkin, että virallinen taho käyttää samassa yhteydessä muita vaikuttamiskeinoja. Olemme kuitenkin todenneet, että Ruotsia vastaan hyökkäävät tahot ovat erittäin kyvykkäitä ja käyttävät kehittyneitä menetelmiä. Tämä tietysti antaa hyvän syyn olettaa, että kaiken takana ovat valtiolliset voimat.

Vakoilulentoja Välimerellä

FRA seuraa maailmaa aktiivisesti myös maan rajojen ulkopuolella. Terrorismin uhka on Ruotsissa todellinen ja FRA on auttanut turvallisuuspoliisi Säpoa estämään useampia terrori-iskuja. Tästä syystä FRA toimii aktiivisesti muun muassa Lähi-Idässä, jossa virasto on tehnyt vakoilulentoja Syyrian ilmatilan läheisyydessä itäisellä Välimerellä.

– Toimeksiantajamme tarvitsevat merkittävää ja oikeaa tietoa myös kaukana sijaitsevilta kriisi- ja konfliktialueilta, Lyrvall perustelee.

Lähialueiden valvontaa helpottanee nyt keväällä käyttöön otettava uusi tiedustelulaiva.

SUOMEN UUTISET