Työmarkkinaosapuolet jatkavat neuvotteluja löytääkseen vaihtoehdon hallituksen kilpailukykypaketille. Neuvottelut jatkuvat pääministeri Juha Sipilän pyynnöstä. 

SAK kaatoi jälleen työmarkkinajärjestöjen yhteisen ratkaisun kilpailukyvyn palauttamiseksi. Tämä selvisi maanantaina työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteisen neuvottelun jälkeen pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

– Meiltä edellytettiin yksimielistä esitystä. Muut osapuolet yhtä lukuun ottamatta olivat valmiit yhteiseen sopimukseen, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok.) pahoitteli.

– Ja se yksi oli SAK, puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) sanoi tiedotustilaisuuden lopuksi.

SAK:n kanta ratkesi jälleen siihen, ettei puolue halunnut sitoutua viiden prosentin työvoimakustannusten laskuun, mihin muut olivat valmiit.

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen (kok.) vahvisti, että SAK oli keskustelussa omalla linjallaan. Muut ryhmät olisivat olleet valmiit sopimukseen jo maanantaina.

– Olisi ollut hyvin mahdollista, että sopimus olisi syntynyt jo tänään, Jalonen tuumaili tilaisuuden jälkeen.

Neuvottelut jatkuvat

Suurena uutisena ilmoitettiin kuitenkin tilaisuuden alussa, että neuvotteluja jatketaan hallituksen ilmoittaman määräajan päätyttyä. Keskustelut alkavat ensi keskiviikkona sen jälkeen, kun hallitus on esittänyt oman, nyt alustavana pidettävän tiedonantonsa eduskunnalle.

– Olemme käyneet läpi, mitä olemme parina viikkona saaneet aikaan. Viiden prosentin kilpailukykyhyppyyn emme ole saaneet tarpeeksi asiaa, mutta prosessin aikana on tullut niin paljon uutta konkretiaa pöydälle, että olemme yhdessä päättäneet, että osapuolet vielä jatkavat keskustelua ja pyrkimystä siihen, että tähän kustannuskilpailukykyhyppyyn ja palkkamalttiin syntyisi yhtä aikaa ratkaisu. Tämä on nyt uusi asetelma, johon pyrimme lähiviikkojen aikana, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa.

– Hallitus lähtee etenemään oman kustannuskilpailukykypakettinsa eteenpäin viemisessä: keskiviikkona on tiedonanto ja heti tämän jälkeen hallitus kokoontuu miettimään ja tarkentamaan tiedonannon sisältöä näiden kahden viikon aikana käytyjen keskustelujen perusteella, Sipilä jatkoi.

VM:n virkamiehet auttavat neuvotteluissa

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vakuutti, että hallitus pitää yhä kiinni viiden plus viiden prosentin säästöjen tavoitteesta eli viisi prosenttia työmarkkinoiden kilpailukyvystä ja viisi prosenttia palkkaratkaisusta.

– Tulemme myös antamaan työmarkkinajärjestöille avuksi virkamiehiä, jotta laskelmat olisivat täsmälliä ja vaikutukset kestävyysvajeeseen pysyisivät 0,5 prosentissa. Haluamme käydä tarkasti lävitse, mitä näiden viisi plus viisi –lukujen takana on, Stubb selvitti.

Lindström: Vuori on liikahtanut

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) iloitsi neuvottelujen jatkumisesta.

– Kiitos siitä, että tämä vuori on hiukan liikahtanut ja neuvottelut jatkuvat ja toimijat kantavat vastuuta siitä, että maamme talous- ja työtilanne on huono. On hyvä, että tämä prosessi jatkuu ja toivotaan konkreettisia esityksiä jatkossakin ja että sopu löytyisi, Lindström totesi.

Lauri Lyly puolestaan kertoi, että äsken päätettiin yhdistää kilpailukyky- ja työmarkkinakierros ja katsoa, löydetäänkö siitä kokonaisuudesta ratkaisu ja pitkä näkymä eteenpäin.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (kok.) piti tärkeänä sitä, että neuvottelut jatkuvat ja toivon mukaan pystytään estämään varsinkin naisille epäoikeudenmukainen hallituksen pakkoratkaisu.

– Olemme koko ajan olleet valmiit ratkaisuun, olemme siihen valmiit huomennakin. Nyt on laajempi ratkaisu, kilpailukyvyn viisi prosenttia ja työmarkkinaratkaisu. Mikäli se kantaa niin varmaan parin viikon aikana saadaan ratkaisu aikaan. Mutta meillä on kohta 400 000 työtöntä – nyt ei ole riidan vaan sovun aika, Fjäder totesi.

Häkämies tavoittelee yhä liittokohtaista

Häkämies pahoitteli, että työmarkkinaratkaisu tuli SAK:n vaatimuksesta kuvioon jo nyt: sopimuksia on vielä jäljellä vuoden verran ja ne asiat ovat aivan eri korissa, Häkämies mietti. Hän korosti, että EK:n mielestä työmarkkinaratkaisun tulisi yhä olla liittokohtainen.

Hän piti kuitenkin hyvänä SAK:n esitystä, että vuoden 2018 sopimus tehtäisiin avoimien työmarkkinoiden eli vientialojen ehdoilla, eli ne säätäisivät korotusten katon – kuten Ruotsissa tehdään.

Ruotsin malli olisi iso rakenteellinen muutos. Nähtäväksi jää, onko meillä valmiutta uudenlaiseen työmarkkinakulttuuriin, Häkämies aprikoi.

Veli-Pekka Leskelä