
Saksalaispolitiikko erosi tukipakettien vuoksi
Saksan liittokansleri Angela Merkel sai näpäytyksen tukipakettipolitiikalleen, kun liittopäiväedustaja Peter Gauweiler erosi luottamustehtävästään. Gauweiler oli yksi niistä 29 Merkelin kristillisdemokraateista (CDU) ja tämän bavarialaisen sisarpuolueen (CSU) edustajista, jotka äänestivät viimeksi Saksan tukipakettipolitiikkaa vastaan. Gauweiler valittiin CSU:n varapuheenjohtajaksi loppuvuodesta 2013.
Gauweiler kertoi, että hän on kokenut tulleensa painostetuksi äänestää tukiohjelmien puolesta. Eroaminen tapahtui Merkelin kannalta pahaan aikaan, kun euromaat yrittävät Saksan johdolla päästä sopuun Kreikan tukiohjelmasta.
– Tämä eroilmoitus kertoo Merkelin liikkumavaran olevan pieni – ei pelkästään vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen – vaan myös hänen oman puolueensa vuoksi, riskianalyysiyhtiö Eurasian Groupin analyytikko Mutjaba Rahman kertoo talouslehti Financial Timesille.
Saksalaisten mitta on tulossa täyteen. Vielä helmikuussa 41 prosenttia saksalaisista piti Kreikan euroeroa hyvänä ratkaisuna. Kreikan eroa yhteisvaluutasta kannatti maaliskuussa jo 52 prosenttia saksalaisista ZDF-televisiokanavan mielipidemittauksessa.
Kreikan kysymys edelleen täysin avoin
Kreikkalaisen Alpha-televisiokanavan mukaan Kreikka ei ole päässyt maan talousohjelmasta sopimukseen euromaiden velkojien kanssa. Yhteisymmärrys on myös euromaiden valtiovarainministereistä kootun euroryhmän kanssa vielä saavuttamatta.
Velkojat haluavat, että Kreikka alkaa toteuttaa vaadittuja sopeutustoimia ennen kuin toisen tukiohjelman viimeistä maksuerää voidaan maksaa.
Kreikka on tehnyt joitain myönnytyksiä, mutta maan hallitus haluaa jättää eläkkeiden ja palkkojen leikkaukset pois sopeutustoimista. Skai-televisiokanavan kyselyssä 55 prosenttia kreikkalaisista tukee maan pääministeri Aleksis Tsiprasin neuvottelulinjaa. 27,5 prosenttia vastustaa käytyjä neuvotteluja.
Kreikan parlamentin maanantain istunnossa parlamentin puhenainen Zoi Konstantinopoulou ja maan ex-pääministeri Antonis Samaras kävivät kiivaan dialogin. Samaras oli muun muassa kertonut nykyhallituksen toimien vuoksi ”maahanmuuttajalaumojen valtaavan Ateenan”. Konstantinopoulou huomautti Samarasille, ettei parlamenttitalolla hyväksytä rasistisia eikä seksistisiä puheenvuoroja.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.