Perussuomalaiset ovat saaneet uuden ihailijan Saksasta. Uusi eurokriittinen puolue Vaihtoehto Saksalle valmistautuu kaksiin vaaleihin ja hakee yhteistyötä Suomesta. Näin kertoo Yle Uutiset tuoreessa haastattelussaan.  Puolueen puheenjohtaja Berndt Lucke sanoo haastattelussa kadehtivansa perussuomalaisten kannatusta Suomessa.

Berndt Lucke on hampurilainen taloustieteen professori, joka perusti eurokriittisen puolueen yhdessä oppineiden hengenheimolaistensa kanssa. Puolue herättää ristiriitaisia tunteita, koska sen vastustajat epäilevät tai väittävät sen kalastelevan äärioikeistolaisilla apajilla.

Hiljattain vasemmistoaktivistit jopa hyökkäsivät Lucken kimppuun hänen vaalitilaisuudessaan kaasulla, pippurisumuttimella ja veitsellä aseistautuneina.

– Totta kai vanhat puolueet yrittävät halventaa meitä, ja esittää meidät äänestäjille jotenkin vastuuttomina. He tekevät niin, koska pelkäävät menettävänsä meille ääniä, Lucke sanoo Ylelle. Vaaleihin on enää kolme viikkoa.

Kriisimaat ulos eurosta

AfD vaatii kriisimaiden heittämistä heti ulos eurosta. Saksaa ei puolue siitä irrottaisi. Lucken mukaan kriisimaiden eroaminen saisi niiden talouden elpymään nopeasti. Ero hyödyttäisi molempia osapuolia. Lucke suunnittelee vahvaa, pohjoista euroaluetta.

Ylen mukaan AfD:lle ennakoidaan nyt melko pientä, jopa vain kolmen prosentin kannatusta. Valtiopäiville vaaditaan viiden prosentin kynnyksen ylitystä. Lucke sanookin kadehtivansa perussuomalaisia.

– Kerrassaan kadehdin! Toivoisinpa, että mekin saisimme samanlaisen menestyksen kuin perussuomalaiset Suomessa, Lucke intoilee ja sanoo puolueiden linjojen olevan hyvin lähellä toisiaan. Hän esittääkin yhteistyötä varsinkin perussuomalaisten kanssa.

Sen sijaan ranskalaisten kansallismieliseen Front National -puolueeseen hän haluaa pitää etäisyyttä, mikä syö uskottavuutta kilpailijoiden väitteiltä, että AfD houkuttelisi äärioikeistolaisia puoleensa.

Aikaisempia kirjoituksia eurokriittisestä AfD:stä täällä >

ps verkkotoimitus