YK:n esittämä GCM-siirtolaisuussopimus on herättänyt paljon keskustelua maailmalla. Useat maat ovat jo päättäneet olla liittymättä sopimukseen. Mutta Saksan liittopäivät eivät halua antaa tilaa edes kansalaiskeskustelulle aiheesta.

Saksan kansalaisilla on mahdollisuus esittää liittopäiville kansalaisaloitteita, jotka julkaistaan liittopäivien nettisivuilla, jossa halukkaat voivat allekirjoittaa ne. YK:n siirtolaisuussopimukseen liittyviä kansalaisaloitteita on kertynyt yhteensä peräti 19 kappaletta, mutta nyt liittopäivien kansalaisaloitekomitea on päättänyt, että ne kaikki sensuroidaan, kirjoittaa berliiniläinen BZ-lehti.

BZ-lehti on kuitenkin löytänyt sopimustekstistä ainakin 157 kohtaa, jotka velvoittavat allekirjoittajia toimimaan tietyllä tavalla.

Edes sellaista kansalaisaloitetta ei suostuta julkaisemaan, jossa vain pyydetään, että liittopäivät käsittelisi sopimuksen. Lehden mukaan liittopäivät perustelee sensurointia sillä, että kansalaisaloitteet vaarantavat ”kulttuurien välisen dialogin”, mitä se sitten tarkoittaakaan.

GCM-siirtolaisuussopimuksesta puhuttaessa päättäjät usein korostavat, että kyseessä ei ole allekirjoittajavaltioita sitova sopimus. BZ-lehti on kuitenkin löytänyt sopimustekstistä ainakin 157 kohtaa, jotka velvoittavat allekirjoittajia toimimaan tietyllä tavalla.

Allekirjoittajien on muun muassa sitouduttava edistämään siirtolaisuutta ”hyvinvoinnin, innovaation ja kestävän kehityksen lähteenä”. Median siirtolaisuuteen liittyvän uutisoinnin on oltava ”korkealuokkaista”. Tämä tarkoittaa, että ”harhaanjohtavat näkökulmat, jotka herättävät negatiivisia käsityksiä siirtolaisista” on hylättävä. Sopimuksella pyritään siis vaikuttamaan muun muassa median ja opettajien esittämiin näkökulmiin siirtolaisuudesta.

SUOMEN UUTISET

Tagit