Tšekki on jäämässä pois YK:n globaalista siirtolaissopimuksesta eli GCM:stä (Global Compact for Migration). Tšekin pääministeri Andrej Babis ilmoitti kannastaan pian sen jälkeen, kun EU:n komissio oli antanut moitteet Itävallalle pois jäämisestä.

Babis kritisoi GCM-sopimusta laittoman ja laillisen maahanmuuton rajojen hämärtämisestä ja monitulkintaisuudesta.

Sekava sopimus

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio pitää Tšekin pääministerin esittämää kritiikkiä aiheellisena. Myös Tavion mukaan sopimuksesta tekee huonon se, että siitä ei johdonmukaisesti käy ilmi, onko kyse työperäisestä maahanmuutosta vai jostain muusta.

– Sopimuksessa puhutaan työperäisestä maahanmuutosta, mutta sitten yhtäkkiä käsitelläänkin humanitaarista siirtolaisuutta. Perussuomalaisten mielestä nämä asiat tulisi pitää selkeästi toisistaan erillään, Tavio sanoo.

Miksi Suomi on liittymässä?

Tavio kertoo hallituspuolueiden edustajien toistaiseksi perustelleen hänelle Suomen liittymistä lähinnä sillä, että sopimus ei ole Suomea suoraan juridisesti sitova.

– Sopimuksella on poliittista sitovuutta, joka yleensä johtaa lainsäädäntöön, eikö totta? Miksi Suomi ylipäänsä allekirjoittaisi sopimusta, jos se ei aio sitoutua siihen? Tavio kysyy.

SUOMEN UUTISET