

LEHTIKUVA
Saksan puoluekannatusmittaukset povaavat poliittista kuperkeikkaa – vihervasemmistohallituspohja merkitsisi noloa loppua Merkelille
Saksan poliittinen tilanne lähenisi täydellistä uusjakoa, mikäli maassa järjestettäisiin liittopäivävaalit nyt.
Useat puoluekannatusmittaukset osoittavat, että vihreät on kiilannut suosituimmaksi puolueeksi. Merkittävää on myös se, että vihervasemmistolla on keskinäinen halu muodostaa hallitus.
Kannatusluvut lähenevät tilannetta, jossa vihreiden, sosiaalidemokraattien ja vasemmistopuolueen yhteishallitus saavuttaisi enemmistön. Tuoreimmat kannatusluvut osoittavat, että tämä hallituspohja saisi 47 prosentin kannatuksen. Istuva hallitus jäisi vain 36 prosentin kannatukseen.
Tutkimuslaitos Forsan johtaja Manfred Güllner puhuu jo SPD:n olevan itsetuhon tiellä. Hän on itse puolueen jäsen. SPD voi saavuttaa myös lottovoiton – ja hyvällä todennäköisyydellä.
Saksalaiset haluavat uudet vaalit
Saksalaisista vain hieman yli neljännes haluaa nykyisen hallituksen jatkavan. 52 prosenttia saksalaisista haluaa uudet liittopäivävaalit.
Varsinainen pommi on kuitenkin se, että vihreät voisi nousta maan suurimmaksi puolueeksi. Kaksoispommin varmistaa vihreiden kannattajien halu muodostaa vihervasemmistohallitus. 54 prosenttia Saksan vihreiden kannattajista haluaa hallitukseen vasemmistopuolueet. Neljännes vihreiden kannattajista haikailee yhteishallitusta CDU:n kanssa.
Vihreiden nousua suurimmaksi puolueeksi ei voida kuitenkaan hakata kallioon. Vihreät ja CDU voisi saada täpärän enemmistön liittopäivillä. Se voi siten jäädä ainoaksi enemmistöhallituspohjaksi. SPD ei välttämättä edes halua hallitusvastuuta vain 12 prosentin kannatuksella. Se on sama kuin vaihtoehtopuolue AfD:llä.
Demareiden nousua tarvitaan
SPD:n mieli saattaa kuitenkin muuttua, jos hallituspohja muodostetaan vihreiden ja laitavasemmistolaisen Linken kanssa. Puolueen nukkuvat kannattajat saattavat herätä horroksestaan, jos he kokevat voivansa vaikuttaa hallituspohjaan. Puolueelta tarvitaan pientä kiriä, mutta se ei saisi tulla vihreiden tai Linken kustannuksella.
SPD:n tulisi saada itselleen valittua puheenjohtaja. Se on vaikeaa tilanteessa, jossa kukaan ei ole ilmoittautunut mukaan puheenjohtajakisaan.
Puolueen sisällä on mietitty johtajaksi nuorisojärjestön puheenjohtaja Kevin Kühnertia. Kühnert kampanjoi aktiivisesti hallitusvastuuta vastaan. Hän haluaa puolueen harppaavan aimo askeleen kohti vasenta laitaa. Hän on väläyttänyt muun muassa autojätti BMW:n kansallistamista.
Kühnert jakaa puoluetta räiskyvillä kannanotoillaan. Osa demareista pitää Kühnertin puheenjohtajuutta sulana hulluutena.
Merkel istuu katapultissa
Saksan rajusti muuttunut poliittinen ilmapiiri tietää ahdinkoa maan liittokansleri Angela Merkelille. Paine hallituksen hajoamiseen kasvaa nyt myös CDU:n sisällä, sillä nuupahtaneet kannatusluvut toimivat varoitusvalon vilkkumisena.
Merkelin tilanne on siksikin vaikea, että kannatuspudotuksessa etumatkaa ottanut SPD voi saada tarpeekseen ja erota hallituksesta. Vihreät eivät halua tarjota Merkelille pelastusrengasta ilman kannatusnousunsa hyödyntämistä.
Merkel ei välttämättä istu viimeistä liittokanslerikauttaan loppuun. Sen sijaan hän istuu katapultissa vain odottaen, milloin laite laukaistaan.
Vaikka Merkelin tilannetta miettii parhain päin, ei näköpiirissä ole kuin nolo loppu.
Saksa on Euroopan moottori
Saksan ajautuminen kohti vihervasemmistoa kansallistamispuheineen päivineen vaikuttaa luonnollisesti koko EU:n suuntaan. Mikäli Saksassa olisi vihreä liittokansleri niin hän edustaisi Saksaa myös merkittävässä Eurooppa-neuvostossa.
On toki odotettavaa, ettei edes vihervasemmistohallitus toteuttaisi hyvin jyrkkää politiikkaa Saksassa. Suomen vihervasemmistohallitus saattaisi hyvinkin antaa Saksalle tukea ja itsevarmuutta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.