Saksan sosiaalidemokraattinen puolue (SPD) on täydessä kaaoksessa.

Puolueen puheenjohtajaksi ei halua kukaan, puolueen kannatus on jo alle vaihtoehtopuolue AfD:n ja lähenee yksinumeroista prosenttilukua. Puolueen ex-johtajat kirjoittivat hengennostatuskirjeen jäsenille.

Saksalainen iltapäivälehti Bild kirjoittaa yhdeksän entisen demarijohtajan kirjoittaneen kirjeen kaikille puolueen jäsenille. Ex-pomot kirjoittivat olevansa hyvin huolissaan puolueensa tilasta. Puolueen kriisi koskettaa kirjeen mukaan koko Saksaa.

Allekirjoittajien joukossa oli muun muassa ex-liittokansleri Gerhard Schröder. Blid kirjoittaa hänen olleen kirjeidean takana.

Kirjeessä muistutettiin puolueen saavutuksista ja kehotettiin kaikkia avoimuuteen sekä esittämään että vastaanottamaan rakentavaa kritiikkiä. Puolueessa pitää jaksaa uskoa uuteen nousuun.

Kannatusluisu jatkuu

Viikonlopun kannatusmittauksissa SPD:n ahdinko vain voimistui. Tutkimuslaitos Forsan kannatusmittauksessa suurin puolue on vihreät. Puolue on pokannut kultasijan jo muutamissa lähiajan mittauksissa. Nyt puoluetta äänestäisi 27 prosenttia vastaajista.

Vihreiden jälkeen toiseksi tuli CDU/CSU (24 prosenttia), AfD (13 prosenttia), SPD (11 prosenttia), liberaalidemokraattinen FDP (9 prosenttia) ja laitavasemmistolainen Linke (8 prosenttia).

Suuren koalition hallituksella on siten enää 35 prosentin tuki. Vaihtoehtona pidettyä vihervasemmistohallitusta äänestäisi 46 prosenttia vastaajista.

Henri Alakylä