Ranskan presidentti Emmanuel Macron menee Saksan riiauksessaan yhä omituisempiin tekoihin. Macron yrittää taivuttaa vastahakoisen Saksan hänen liittovaltiounelmansa taakse.

Emmanuel Macron on valmis tukemaan Saksan liittokansleri Angela Merkeliä Euroopan komission puheenjohtajaksi, vaikka Merkel ei ole tehtävään edes hakeutunut.

EU-johtajat eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, millä tavoin komission puheenjohtaja tulisi valita. Tällä haavaa hyväksytyin menetelmä on edes osittain demokraattinen. Eri europarlamenttiryhmät nimeävät kärkiehdokkaansa, ja europarlamenttivaaleissa eniten ääniä saanut ryhmä ehdottaa virallisesti kärkiehdokastaan komission puheenjohtajaksi.

Europarlamentin meppien tulee saada ehdokkaan taakse enemmistö.

Macron tukemassa halutonta ehdokasta

Emmanuel Macronin ajatus ei ole laiton. Angela Merkel ei ole tosin ollut edes ehdolla europarlamenttiin, joten hänen valintansa olisi puhtaasti teknokraattinen.

Merkel on kertonut jättävänsä politiikan nykyisen liittokanslerikauden jälkeen. Macronin ajatus on omituinen. Hän aikoo tukea EU:n yhteen tärkeimpiin pestiin henkilöä, jolla ei ole edes motivaatiota tehtävään.

Kärkiehdokas-menetelmää on kritisoitu siitä syystä, ettei ehdokasta voi äänestää kuin siinä EU-maassa, missä ehdokas on ehdokkaana. Esimerkiksi EPP:n kärkiehdokas Manfred Weberiä ei ole voinut äänestää Suomesta suoraan. Macron ei ole hyväksynyt kärkiehdokkaan kautta tehtävää komission puheenjohtajavalintaa.

Henri Alakylä