Saksan parlamentin alahuone eli liittopäivät hyväksyi perjantaina maahanmuuttolakipaketin. Hylätyn turvapaikkahakemuksen saaneet halutaan palauttaa kotimaihinsa.Saksa haluaa kuitenkin houkutella osaavaa työvoimaa EU:n ulkopuolisista maista.

Lakipaketti sallii jo hylätyn turvapaikkahakemuksen saaneen henkilön jäämisen Saksaan, jos hän on ammatillisessa koulutuksessa tai työelämässä ja osaa saksaa.

Lisäksi vaaditaan, ettei henkilö ole syyllistynyt rikoksiin Saksassa eikä hän ole huijannut todellista henkilöllisyyttään.

Tehoa palautuksiin

Saksan sisäministeriön mukaan kotimaihinsa palautettavien henkilöiden palautus takkuaa. Saksa on suunnitellut palauttavansa noin 188 000 henkilöä vuodesta 2015 alkaen. Vain noin puolet näistä palautuksista on tehty.

Palautettavat voidaan säilöä palautukseen asti.

– Tämä on maahanmuuttopolitiikkamme käännepiste, Saksan sisäministeri Horst Seehofer kertoi.

Ex-demaripomo kiittelee lakipakettia

Saksan sosiaalidemokraattien ex-puheenjohtaja Sigmar Gabriel kehui lakipakettia. Hän muistutti Saksan demareita Tanskan parlamenttivaalituloksesta. Tanskan demarit nousivat suurimmaksi puolueeksi omaksuttuaan tiukan maahanmuuttopolitiikan.

Samaan aikaan SPD on rämpinyt pahoin niin kannatusmittauksissa kuin vaalituloksissa. Gabriel muistuttaa SPD:n olevan täysin eri maahanmuuttopoliittisilla urilla tanskalaiskollegoihin nähden.

Vihervasemmisto lyttäsi lakipaketin

Saksan vihreät ja laitavasemmistolainen Die Linke tyrmäsivät läpimenneet lait. Linken puoluesihteeri Jörg Schindler arveli lakikokonaisuuden olevan maan perustuslain vastainen.

Vihreätkin kyseenalaistivat lakipaketin perustuslaillisuuden.

Henri Alakylä