Helsingissä vastustettiin juutalaisvihaa Elämän marssilla. Elämän marssi -liike syntyi Saksassa vuonna 2007 pastori Jobst Bittnerin ja hänen vaimonsa Charlotten aloitteesta. Nimi juontaa juurensa toisen maailmansodan kuoleman marsseihin, joille keskitysleirien vangit joutuivat pakotettuina. Tuoreen tutkimuksen mukaan ääri-islamilaisuus on lisännyt juutalaisvastaisuutta Euroopassa.

Elämän marsseja on järjestetty yli 20 maassa noin 400 paikkakunnalla. Tänä vuonna se järjestettiin ensimmäistä kertaa Helsingissä. Marssi kulki 2.6. sunnuntaina Eduskuntatalolta Tähtitorninmäen 6.11.1942 natsien käsiin luovutettujen juutalaisten muistomerkille.

Juutalaisvastaisuus nousee Euroopassa

Euroopan unionin perusoikeusviraston, Europan Union Agency of Fundametal Rights, (FRA) teetti laajan kyselytutkimuksen antisemitismistä vuonna 2018. FRA haastatteli sitä varten 16 395 juutalaista 12 EU-maassa: Itävallassa, Belgiassa, Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Italiassa, Hollannissa, Puolassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Britanniassa. Näissä maissa asuu arviolta 96 prosenttia Euroopan juutalaisväestöstä.

Yhdeksän kymmenestä kertoo antisemitismin nousseen viimeisen viiden vuoden aikana

Kysely on unionin historian laajin aiheesta toteutettu tutkimus. Kyselyyn vastanneista 89 prosenttia sanoi antisemitismin nousseen omassa kotimaassaan viimeisen viiden vuoden sisällä. 85 prosenttia koki sen olevan vakava ongelma.
Vastaajien mukaan antisemitismi on iso sosiaalinen ja poliittinen ongelma heidän elinympäristössään.

Ongelma koettiin voimakkaaksi netissä ja somessa (89 prosenttia), julkisilla paikoilla (73 prosenttia), mediassa (71 prosenttia) ja politiikassa (70 prosenttia).

Äärimuslimit ja vasemmisto juutalaisvihamielisimpiä

Juutalaisvihaa ilmentävistä teoista tekijöiksi paljastui 31 prosentissa tapauksista joku, jota ei tunnettu. 30 prosentissa tapauksista tekijänä oli äärimuslimi, 21 prosentissa tapauksista tekijä oli poliittisen vasemmiston kannattaja, 16 prosentissa tapauksista tekijä oli koulu- tai työkaveri, 15 prosentissa tapauksista tekijä oli tuttava tai ystävä. Vain 13 prosenttia tekijöistä oli poliittisen oikeiston kannattajia.

Tyypillisimmin antisemitismiset herjaukset pitävät sisällään nämä väittämät: “Israelilaiset käyttäytyvät kuin natsit palestiinalaisia kohtaan”, “juutalaisilla on liikaa valtaa” ja juutalaiset käyttävät hyväkseen Holokaustia omien tarkoituksiensa ajamiseen.

Israelin parlamentin Knessetin edustaja: SDP:n kansanedustajan juutalaisviha tyypillinen esimerkki

Eduskuntatalon edestä käynnistyneessä tapahtumassa oli puhujana tapahtuman perustaja Jobst Bittner. Hän kiitti suomalaisia Israelin ystäviä ja rohkaisi heitä pysymään Israelin tukena.

Tapahtumassa kuultiin myös Israelin parlamentin, Knessetin Christian Allies Caucus -ryhmän johtajan Josh Reinsteinin puhe, jossa hän otti kantaa antisemitismiin ja Israel-vastaisuuteen. Hän otti puheessaan esiin myös Israelissa uutisiin nouseen SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taeen juutalaisvastaiset kirjoitukset, joissa hän rinnasti Israelin esimerkiksi terroristijärjestö Isisiin.

Marssi sujui rauhallisesti

Marssin koordinaattori Kari Teittinen kertoo tapahtuman sujuneen rauhallisesti.

– Paikalla oli Helsingin poliisin mukaan noin tuhat osallistujaa. Tapahtuman järjestelyissä oli mukana juutalaisia ja kristittyjä, hän kertoo.

Teittinen sanoo, että tapahtuman koskettavin hetki oli kenties, kun saksalaisen SS-miehen tytär, Andrea Werth esitti tilaisuudessa juutalaisyhteisölle julkisen anteeksipyynnön isänsä tekemisistä.

Teittinen muistuttaa, että Elämän marssi ei ole poliittinen tapahtuma. Se ei ole mielenosoitus tai evankeliointitapahtuma, vaan sovintoa rakentava rukous- ja muistohanke.

– Tapahtuma järjestetään myös ensi vuonna. Ajankohta ei ole vielä selvillä, mutta alkukesän viikonlopusta olemme keskustelleet, hän tarkentaa.

Heli-Maria Wiik