Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen on julkaissut kannanoton Syyriaan islamilaisen kalifaatin alueelle muuttaneiden suomalaistaustaisten lasten ja naisten tilanteesta.

Julkisuudessa on keskusteltu, tulisiko valtion noutaa kansalaisensa ja näiden lapset Suomeen. Mari Rantanen vertaa tilannetta ulkomailla vakavasti sairastuneisiin:

– Miksi sitten ulkomailla sairastunut suomalainen ei saa apua? Ulkoministeriö toteaa, että aikuisella on vastuu itsestään ja mikäli matkavakuutusta ei ole, ei Suomi nouda sairastuneita äitejä ja isiä Suomeen.

– Monet varmasti muistavat esimerkiksi Meksikossa sairastuneen 59-vuotiaan naisen, joka ehti kuolla ennen kuin vakuutusyhtiö toimi. Silloinkaan Suomi ei lähettänyt apua.

Sinisilmäisyys ei ole hyväksi

Terrorismintutkija Antti Paronen varoitti, että mikäli lapsia tuodaan takaisin Suomeen, viranomaisten pitäisi valmistautua siihen, että joukossa on väkivaltaa itsetarkoituksena pitävän ideologian omaksuneita sekä mahdollisesti jopa aseellisen tai terroristisen koulutuksen saaneita yksilöitä.

Rantanen suhtautuu varauksella erityisesti naisten palaamiseen:

– Miten voi siis olla mahdollista, että Suomi lähtisi noutamaan nämä naiset, jotka eittämättä ovat ainakin välillisesti olleet mukana terroristisessa toiminnassa? Jesidi-orjien mukaan ulkomaalaiset naiset ovat olleet hyvinkin aktiivisessa roolissa brutaalissa väkivallassa. Terrorismitutkija Paronen varoittaa myös, ettei sinisilmäisyys tässä asiassa ole hyväksi.

SUOMEN UUTISET