EU-jäsenmaiden yksimielisyyttä vaativasta päätöksenteosta halutaan luopua laajalti. Kiistanalainen turvapaikanhakijoiden pakkojyvitys eri EU-maihin saattaa olla vasta esimakua tulevasta. Uusi talouskomissaari haluaa luopua EU-päätöksenteon yksimielisyysvaateesta verotusasioissa.

Suomen kaltaiset pienet jäsenmaat ovat marraskuussa talouskomissaarin tehtävän aloittavan Paolo Gentilonin hampaissa. Hän kertoi haluavansa verottaa polttoaineita, teknologiajättejä ja hiiltä, Politico uutisoi.

Gentilonin mielestä verotusasioissa pitäisi hylätä pienten jäsenmaiden turva, yksimielisyysvaade. Jotkut jäsenmaat estivät verotusehdotuksen aiemmin. Gentiloni aikoo tuoda uuden esityksen, mikäli jäsenmaat eivät ensi vuoden loppuun mennessä ole edenneet verotusasioissa.

Hiiliveroa ulkomaille

Gentilonin ajatus verottaa hiilen käyttäjiä ei ole sopimaton tai epäreilu. Tämä lienee tehokkain tapa taistella ilmastonmuutosta vastaan.

Sen sijaan yksimielisyysperiaatteen poisto verotusasioissa on huolestuttava signaali pienille jäsenmaille.

Talouskurisäännöt uusiksi

Gentiloni kertoi, että EU:n kasvu- ja vakaussopimusta tulisi tarkistaa. Hän perusteli tavoitteitaan yksittäisten jäsenmaiden kohtaamien taloussokkien kautta. Sopimuksen mukaan EU-jäsenmaiden tulee välttää suuria budjettialijäämiä ja korkeaa valtion velkaisuutta.

Hän haluaa myös EU:n laajuisen työttömyyskorvausjärjestelmän. Hän vakuutti, ettei aio pystyttää pysyvää rahansiirtomekanismia jäsenmaiden välille.

Henri Alakylä