Muutama viikko George Floydin kuoleman jälkeen mielenosoittajat tuhosivat Los Angelesissa juutalaisten liiketiloja ja he tuhrivat synagogan seiniä vihamielisillä iskulauseilla.

BLM-liikkeessä vaikuttavalle afrikkalais-amerikkalaisen eli mustan väestön antisemitismille löytyy syitä esimerkiksi lähihistoriasta.

– 1960-luvulla Nation of Islamin nousu tunnetuksi uskonyhteisöksi on yksi syy siihen. Sen kannattajissa on paljon antisemitismiä kannattavia jäseniä. Lisäksi afrikkalais-amerikkalaiset ja juutalaiset ovat historiassa joutuneet esimerkiksi kilpailemaan samoista työpaikoista, sanoo Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsila.

Polttoaineena kateus

USA on hyvin monikerroksinen.Väestön juutalaisista 15 prosenttia ei ole valkoisia. Ruotsila mainitsee esimerkiksi antisemitistisen Black Hebrews -liikkeen, joka yhdistää kristinuskon ja juutalaisuuden.

– Sen toiminnasta osa on antisemitististä. Mutta ei suinkaan kaikki. Arvioiden mukaan liikkeeseen kuuluu yli 140 uskonyhteisöä. New Yorkin kaupungissa toimii useita tämän liikkeen täysin antisemitistisiä uskonyhteisöjä esimerkiksi Israelite Church of God in Jesus Christ. Toinen samankaltainen ja yhtä antisemitistinen Sicarii Black Hebrew Israelites löytyy San Diegosta, Ruotsila tarkentaa.

Ruotsilan mukaan näiden liikkeiden väestö on hyvin köyhää.

– Polttoaineena antisemitismille toimii hyvin esimerkiksi se, että vuokranantajat ovat juutalaisia, hän lisää.

BLM vastustaa rasismia, mutta…

Ihmisoikeusjärjestö Simon Wiesenthal -keskuksen tutkija Abraham Cooper peräsi afrikkalais-amerikkalaisilta johtajilta yhteistyötä rasismin ja antsemitismin torjumisessa CBS:n haastattelussa.
Hän sanoi olevansa hyvin huolestunut BLM-liikkeen nimissä tapahtuneista juutalaisvastaisista mielenosoituksista.

Cooper kysyi haastattelussa, että miten alunperin rasismia vastustaneeseen BLM:n sanomaan voi sisältyä Twitterissäkin levinnyt iskulause: juutalainen, valkoinen ja etuoikeutettu. Cooper muistuttaa, että juutalaiset eivät olleet tarpeeksi valkoisia säästyäkseen holokaustilta.

Väestötilasto kertoo juutalaisväestön olevan värillinen. Noin viisi miljoonaa 14,5 miljoonasta juutalaisesta maailmanlaajuisesti ei ole valkoisia.

Islam-johtajan lietsovat puheet

Muutama viikko George Floydin kuoleman jälkeen mielenosoittajat tuhosivat Los Angelesissa juutalaisten liiketiloja ja he tuhrivat esimerkiksi synagogan seiniä vihamielisillä iskulauseilla. Myös ruotsalaisen diplomaatin Raul Wallenbergin patsasta vahingoitettiin. Perusteena ilmeisesti olivat Wallenberin toisen maailmansodan aikaiset toimet. Hän pelasti tuhansia unkarilaisia juutalaisia joukkomurhalta.

Yhdysvaltalainen räppari Ice Cube on noussut julkisuuteen juutalaisvastaisilla salaliittoteorioillaan ja esimerkiksi julkaisemalla natsiaikaista karikatyyriä muistuttavan pilkkakuvan. Räppäri tunnetaan myösamerikkalaisen vaikutusvaltaisen islam-johtajan, Nation of Islam -keskuksen johtajan Louis Farrakhan näkyvänä kannattajana. Sittemmin Ice Cube on katunut antisemitistisiä ulostulojaan.

CBS:n haastattelema tutkija Cooper kommentoi myös viimeaikaisia islam-johtaja Farrakhanin juutalaisvastaisia saarnoja, joissa hän esimerkiksi puhuu yhdysvaltalaispoliisien oppivan israelilaispoliiseilta silmitöntä tappamista.

BLM:n mielenosoituksissa on laulettu juutalaisvastaisia pilkkalauluja myös Lontoossa ja Pariisissa.

Repii juutalaisväestön rivejä

Tunnettu ekonomisti ja juutalaisvaikuttaja Morton Klein on ollut julkisuudessa BLM-liikkeen antisemitististen ulostulojen myötä. Hän on puhunut USA:n juutalaisten jakautuneesta suhtautumisesta BLM-liikkeen juutalaisvihaan. Kleinin mukaan osa sulkee silmänsä asialta.

Dosentti Ruotsilan mukaan USA:n juutalaisyhteisö on ollut pitkään jakautunut.

– Suurin osa heistä on demokraattien kannattajia. Juutalaiset asettuvat moraali- ja hyvinvointivaltiokysymyksissä vasemmalla. Tilannetta vaikeuttaa antisemitismin nousu ja Israel-kysymys.

HELI-MARIA WIIK