Helsingin ortodoksisen seurakunnan pappina toiminut Mitro Repo on saanut potkut. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Työsuhteen päättymistä esittänyt kirkkoherra Markku Salminen kertoo potkujen syyksi sopimattoman käytöksen ja toistuvat työntekoon liittyvät ongelmat. Salmisen mukaan aloite asiaan tuli seurakuntalaisilta. Luottamus Mitroon on mennyt kokonaan.

Kirkko on vaitonainen potkujen syystä, eikä media ole tavoittanut Repoa kommentoimaan lähtönsä syitä. Hän on ollut aikaisemmin erittäin kielteisessä julkisuudessa naisia halventavasta kielenkäytöstään ja ei-toivotusta koskettelustaan.

Repo nousi europarlamenttiin SDP:n riveistä vuonna 2009. Papin mielenkiinto kohdistui liittovaltion rakentamisen sijaan vastakkaiseen sukupuoleen. Revon europarlamentaarikkokaudella useat EU-parlamentissa työskennelleet naiset kertoivat tämän rivoista sutkauksista ja lääppimisestä. Asia repesi viimein julkisuuteen, ja sen myötä useat muutkin naiset kertoivat Revon käsittämättömästä käyttäytymisestä.

Naisrauhan teemoilla ratsastava SDP ei ilmeisesti pitänyt naisten ahdistelua kummoisenakaan ongelmana. Vaikka törkeydet olivat jo yleisessä tiedossa, puolue palkitsi härskejä ehdotuksia laukoneen papin vielä uudella eurovaaliehdokkuudella. Silloinen puoluejohto pyysi Mitroa useita kertoja asettumaan ehdolle. Vaikka ”maailman parasta työelämää” tarjoavan puolueen johto ei välittänytkään naispuolisten EU-virkailijoiden työhyvinvoinnista, äänestäjät olivat saaneet miehestä tarpeekseen. Repo oli vuoden 2014 eurovaalien suurin häviäjä. Hän romahti 70 000 äänen saaliista alle kymmeneen tuhanteen. Iltalehti kutsui tappiota totaaliromahdukseksi.

SUOMEN UUTISET